Dutyiba is mehetnek az LMP-s politikusok?
Feljelentést tesz a cég székhelyénél demonstráló LMP-sek ellen a Közgép - jelentette be jogi képviselőjük, Futó Barnabás. Schiffer András úgy tudja, nem közérdekű üzem.
2012. július 11. 16:05

Futó Barnabás a Közgép épülete előtt újságíróknak azt mondta, hogy véleményük szerint megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarása, ha azt csoportosan követik el, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Puskár Anett kommunikációs igazgató kérdésre válaszolva azt mondta, a cég előző nap már közleményt adott ki arról, hogy a korábban ellenük megfogalmazott vádak, amelyek szerint 350 milliárd forintnyi megbízást nyertek el, nem a cég megbízásainak az összege, hanem azoké a beruházásoké, amelyekben valamilyen formában részt vesznek. Hangsúlyozta, általában más társaságokkal együtt, konzorciumi formában dolgoznak.

A kommunikációs igazgató visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint törvénytelenül jutottak megbízásokhoz. Hangsúlyozta, Magyarországon nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogyan lehet elindulni a közbeszerzéseken. A Közgép mindig a közbeszerzési előírásoknak megfelelően tesz ajánlatot, és így nyerte el a megbízásokat is - jelentette ki.

Egymáshoz láncolták magukat LMP-sek a Közgép központjánál

Az LMP több képviselője és körülbelül két tucat aktivistája hatolt be a Közgép Zrt. budapesti, XXIII. kerületi központjába szerda délelőtt. A demonstrálók egymáshoz láncolták magukat, és a bejárati sorompónál leültek a földre.

Jávor Benedek frakcióvezető az MTI-nek azt mondta, akciójukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett".

A párt parlamenti képviselői közül Jávor Benedek mellett Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Vágó Gábor, Szél Bernadett, Szilágyi László, Kukorelly Endre és Scheiring Gábor vesz részt a demonstrációban.

A cég bejáratánál két-két aktivista "Itt tűnik el a pénzed!" illetve "Nem leszünk Simicska-gyarmat!" feliratú transzparensekkel állt.

A sorompón belül, az út két oldalán csendben ülő LMP-sek kezében kisebb táblák voltak, többek között "Elég volt az oligarchákból”, "Fideszes pénzszivattyú" és "Magyar közgéptársaság" feliratú táblákat tartanak az ölükben.

Az LMP-sek nem zárták el a közlekedés elől a bejáratot, az autók is áthajtottak közöttük.

Eközben Palotás Gábor munka és tűzvédelmi igazgató megkérte a demonstrálókat, hogy hagyják el a területet, mert a telep területén munka zajlik és tettük balesetveszélyes.

A Közgép épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Heltai László, a párt szóvivője azt mondta, békés demonstrációjukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "ma Magyarországot oligarchák irányítják és nem a választott kormány".

Az LMP szóvivőjét kérdezték Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes június 4-i parlamenti vitájáról is, amikor a kormányfő kijelentette: ha

Karácsony Gergely szabálytalanságot észlel, a hatóságokhoz kell fordulnia. Erre Heltai László azt mondta, feljelentést tesznek majd a gyanús ügyekben.

Hangsúlyozta, hogy olyan esetekben élnek a feljelentéssel, ahol megalapozott információik vannak, de ilyen ügyet nem tudott megnevezni.

Kérdésre válaszolva a politikus kijelentette, semmiféle jogszabálysértést nem követtek el azzal, hogy beléptek a cég területére. Szavai szerint tettük nem magánlaksértés, és nem is hatoltak be a területre, mert képviselőik és aktivistáik a „kapuban ülnek".

A demonstrációt addig akarják tartani, amíg a közvélemény nem értesül céljaikról - közölte zárásként.

A sajtótájékoztató után kevéssel egy kisteherautó érkezett volna a céghez, de azt az alkalmazottak a balesetveszély miatt nem engedték átgördülni a demonstrálók között.

A párt szerda reggel közleményben tudatta: "véget akarunk vetni annak, hogy miközben újabb adókat és megszorításokat vezetnek be, addig számolatlanul öntik a milliárdokat a Simicska-Nyerges cégekbe".

Hozzátették: Orbán Viktor hiába mondta azt a 2010-es választás éjszakáján, hogy a választók megdöntötték az oligarchák rendszerét, mert valójában ekkor jött csak el az ő idejük. "Ma szinte mindenki, aki közpénzek elosztásáról dönt, Simicska vagy Nyerges embere, legyen szó az állami cégek, az EU-s forrásokat elosztó fejlesztési ügynökség vagy a közbeszerzések és a gazdasági verseny tisztaságát felügyelő intézmények vezetőiről" - tették hozzá. 

Fidesz: politikai támadás az LMP akciója

Nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte a Fidesz szóvivője az LMP szerdai akcióját, amelynek során az ellenzéki párt több képviselője és körülbelül két tucat aktivistája behatolt a Közgép Zrt. budapesti központjába, egymáshoz láncolták magukat, és a bejárati sorompónál leültek a földre.

Elszomorító, hogy az LMP-sek a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva a működését - mondta Selmeczi Gabriella az LMP központi irodája előtt, a XIII. kerületben tartott sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak, a szerdai akció pedig egy nyilvánvaló politikai támadás.

A Fidesz károsnak tartja és elutasítja azt a jelenséget, hogy gazdasági érdekcsoportok harca politikai köntösbe bújtatva jelenik meg - mondta az MTI-nek Selmeczi Gabriella.

A szóvivő a sajtótájékoztatón rámutatott: Magyarországon a külföldi cégek még mindig lényegesen nagyobb arányban nyerik a közbeszerzéseket, mint a magyar vállalatok, holott jogos igény, hogy ez az arány megváltozzon, és az állami megbízásokat olyan cégek nyerjék, amelyek Magyarországon foglalkoztatnak, itt adóznak, és a nyereségüket is itt használják fel. A Fidesz ezért arra kéri a kormányt, hogy olyan politikát folytasson a jövőben is, amely elősegíti ezt a célt. Arra is kérik a kabinetet, hogy folytassa a törvények betartására, a munka elvégzésére és az adó befizetésére épülő közbeszerzési politikát - közölte.

Kérdésre válaszolva Selmeczi Gabriella kijelentette: Magyarországon az európai uniós előírásoknak megfelelően működnek a közbeszerzési szabályozások.

A tájékoztató közben a helyszínen az LMP több munkatársa táblákat tartott a magasba, amelyeken egyebek mellett az állt: "Narancsköztársaság = közgéptársaság", valamint "Közgép, Strabag két jó barát, együtt foszt és üli torát".

Előállították a demonstráló LMP-seket

Rendőrök vitték el szerda kora délután a azokat az LMP-seket, aki reggel 10 óra óta a Közgép XXIII. kerületi székházánál demonstráltak. A rendőrség szerint "jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének gyanújával" állították elő a demonstrálókat.

Előbb egy biztonsági őr szólította fel távozásra a demonstrálókat, majd ezt követően a rendfenntartók helyszínen lévő parancsnoka tette meg ugyanezt egymás után háromszor. Miután az LMP-sek - országgyűlési képviselők és aktivisták - nem reagáltak a felszólításokra, az őket összekötő láncot hidegvágóval átvágták. Miután a tiltakozók továbbra sem mozdultak a helyükről, a demonstrálók többségét ölben vitték ki a területről.

Miután a rendőrök az utolsó tiltakozókat, Vágó Gábor képviselőt és egy fiatal női aktivistát is kivittek a cég épületének udvaráról, az alkalmazottak bezárták a telephely kapuit. A demonstrálókat rendőrségi járművekbe ültették, és elhajtottak velük a helyszínről.

Az MTI információi szerint az LMP-seket a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányságra szállítják.

Azok az LMP-s akvitisták, akik a tüntetés alatt a bejárat előtt, de már a kapukon kívül álltak, önmaguktól összetekerték transzparenseiket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint "jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének gyanújával" állítják elő a rendőrök a demonstráló LMP-seket.

Horváth Katalin Fanni szerda délután az MTI-nek azt mondta: az üggyel kapcsolatban bővebb tájékoztatást csak később tud adni, így jelenleg nem tudja hány embert állítanak elő összesen, és hogy van-e közöttük országgyűlési képviselő.

Fidesz: csak átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek jutnak állami megrendeléshez

 A Fidesz szerint kormányzásuk alatt csak átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek juthatnak állami megrendeléshez, így a Demokratikus Koalíció (DK) közismert információkat próbál szenzációként tálalni.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdán közleményben reagált Molnár Csaba, a DK alelnöke által elmondottakra, miszerint a Közgép jelentőségét a kormány állításával szemben nem a cég magyarsága, hanem az adja, hogy "végső soron a tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz volt pénztárnoka". Molnár Csaba, általa bizonyító erejűnek mondott adatokkal mutatta be, hogy Simicska Lajos és felesége legalább 60 százalékban tulajdonolja a Közgépet, amely tavaly 3 milliárd forintos osztalékot fizetett.

Selmeczi Gabriella közleményében az olvasható: csak Molnár Csaba és barátai számára jelenthet meglepetést, hogy egy magyar tulajdonú cég Magyarországon és nem egy offshore helyszínen fizet osztalékot.
 

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó