Pénzbírságot kaphat, akinél sok készpénz van az uniós határ átlépésekor
Megbírságolhatják azt, aki az Európai Unió határán ki- vagy belépve nem jelenti a vámhatóságoknak, ha 10 ezer eurónál több készpénz vagy értékpapír van nála.
2012. július 7. 10:46

Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője az utazási szezon kezdete miatt adott ki közleményt, amelyben felhívja a figyelmet a május 1-jétől érvényes szabályozásra.    

Minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy azt elhagyó utas, akinél legalább 10 ezer eurónyi készpénz (akár különböző pénznemekben) vagy ilyen összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni - közölte.

A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál vagy egyéb hatóságnál kell megtenni, amelynek illetékességi területén az utas belépett az Európai Unióba, vagy ahol elhagyta azt.

A jogszabályváltozás miatt a vámhatóság jelentős mértékű pénzbírságot szabhat ki a bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra. Így például 10 ezer és 20 ezer euró közötti készpénz esetén az összeg 10 százaléka lehet a bírság, 20 ezer és 50 ezer euró között 40 százaléka, 50 ezer euró fölött pedig az összeg 60 százalékának megfelelő összegű bírságot kell a helyszínen fizetni.

A szóvivő a közleményben kitér arra is, hogy az egyes tagállamok hatóságai eltérő mértékű bírsággal sújtják az elkövetőt, és az országok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között. 

MTI
  • Kilencvenöt éves a Magyar Rádió!
    A magyar kultúra fegyvertára erős fegyverrel gyarapodott 1925-ben. Mindenki tudta akkor, hogy ez mit jelent.
  • Helyreállította a németek büszkeségét Helmut Kohl
    Huszonöt évig töltötte be a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét, és Németország legnépszerűbb pártjává tette a CDU-t. A berlini fal leomlásának híre Lengyelországban érte, ahonnan hazatérve egy „bel- és külpolitikai mesterfogást” hajtott végre. Helmut Kohl 1990. október 3-án egyesítette a megosztott Németországot, majd a december 2-i választásokon – ma 30 éve – fölényes sikert aratott a CDU élén. Életének következő másfél évtizedét a kelet- és közép-európai államok, köztük Magyarország európai integrációjának szentelte.
  • Maruzsa: a vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen
    A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka - közölte az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár.
MTI Hírfelhasználó