A Politikatörténeti Intézet és az MSZOSZ ragaszkodna az állampárti dokumentumok saját kezeléséhez
Alkotmánybírósághoz fordult a Politikatörténeti Intézet és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a levéltári törvény miatt.
2012. július 3. 19:54

Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke közös közleményükben azt írták: hétfőn alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz. Ebben kérik a módosított levéltári törvény azon részének a megsemmisítését, amely kimondja: "az 1944-1989 között működött Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és jogelődei, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), ezek társadalmi szervezetei (Magyar Partizánszövetség, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, Magyar Nők Országos Tanácsa), ifjúsági szervezetei (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség, Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Kommunista Ifjúsági Szövetség, Népi Kollégiumok Országos Szövetsége, Magyar Úttörők Szövetsége), valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok és ágazati szakszervezetek iratai az állam tulajdonát képezik."

Földes György és Pataky Péter indokként többi között a tulajdonhoz és az örökléshez való jogot hozza fel, továbbá azzal érvel, hogy a kisajátítás kivételesen és közérdekből történhet. A kivételesség álláspontjuk szerint azt jelenti, hogy nem általában közérdek bizonyítása szükséges a kisajátításhoz, hanem nyomós közérdek, amely kisajátítás nélkül nem juthatna érvényre. A dokumentumok azonban jelenleg is hozzáférhetők és kutathatók - mutatnak rá a beadványban. Szintén érvként említik, hogy a kifogásolt rendelkezés által meghatározott szervezetek és működésük során keletkezett iratok tekintetében "az állampárti működés kizárt", tehát közérdek ezen az alapon sem mutatható ki.

Az alaptörvény rögzíti a kisajátítás esetén a teljes, feltétlen és azonnali kártalanítást, de a kifogásolt rendelkezéshez ilyen nem kapcsolódik - hívták fel a figyelmet a beadványozók, akik szerint a kisajátítás módjáról sem rendelkezik, ráadásul a magyar jogban nincsenek is szabályok az ingóságok kisajátítására.

Az Országgyűlés május 21-én fogadta el a levéltári törvény módosítását, e szerint az egykori állampárt - az MDP és az MSZMP -, valamint társadalmi és ifjúsági szervezeteinek iratai az állam tulajdonát képezik. A módosítás megalapozza, hogy a Politikatörténeti Intézet levéltárában őrzött közokiratok az országos levéltárhoz kerüljenek.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó