Ma jégeső és tornádó is jöhet
Heves zivatarokra, néhol jégesőre is számítani kell pénteken, Pest és Bács-Kiskun megye néhány térségére már másodfokú, több más, elsősorban keleti megyére pedig elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat; az egész Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben.
2012. június 22. 15:27

Az említett területeken már 1–3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket felhőszakadás, jégeső – akár 2–5 centiméternél nagyobb jégdarabokkal –, illetve óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökések kísérhetnek.

Ilyen viharokra az ország nagy részén számítani lehet még a nap folyamán. Emiatt a péntek éjfélig érvényes veszélyjelző előrejelzés szerint tíz megyében – Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest –, valamint a főváros területén másodfokú, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mindeközben a hőség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére kiadott harmadfokú figyelmeztetést másodfokúra mérsékelték, vagyis a napi középhőmérséklet ezeken a területeken tartósan már nem 27, hanem csak 25 fok felett alakul majd. Az UV-B-sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.

Csütörtök éjjel heves vihar csapott le Pest megyére. A hidegfront előterében zivatarrendszer alakult ki, órákon keresztül termelődtek az újabb és újabb cellák, melyek rengeteg lecsapó villámot eregettek. Az országban helyenként jégesőt is jelentettek.

MNO - MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó