FAZ: a román demokrácia próbája a kormányfő plágiumügye
A román demokrácia próbája, hogy miként kezelik Ponta plágiumügyét - vélekedett szerdai kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Basescu levele.
Utoljára frissítve: 2012. június 21. 18:25
2012. június 21. 12:22

A Szégyentelenül című írásban a szerző, Karl-Peter Schwarz kifejtette: a politikusok plágiumbotrányainak szokásos forgatókönyve szerint először a tagadás, aztán a bocsánatkérés, és végül a távozás következik. Ponta egyelőre tagad, bocsánatkérésről pedig hallani sem akar, és korántsem biztos, hogy az eset ugyanúgy lemondással végződik, mint Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter vagy Schmitt Pál korábbi magyar államfő plágiumügye, mert "a román társadalmat szétrágja a korrupció".

A "nepotizmus és a politikai baráti szívességek" gyakorlata az egyetemekre is jellemző, ezért "lehet majd találni embereket", akik segítenek Pontának tisztára mosnia magát. A miniszterelnök majd "honorálja" a segítséget - vélte a FAZ Romániával is foglalkozó tudósítója.

A plágiumügy a romániai jogállamiság és demokrácia próbája - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az EU folyton "csak Magyarországra mered, mintha megigézték volna", pedig "legfőbb ideje", hogy szemügyre vegye a romániai folyamatokat is.

Románia miniszterelnöke régen(?) és ma

Az interneten terjedő fotó szerint a Ceausescutól balra álló úttörő fiúcska azonos, de legalább is feltűnően hasonlít Románia mostani miniszterelnökéhez.

Basescu: beiktatása előtt adja írásba az új kulturális miniszter, hogy nem plagizált

Írásos nyilatkozatot kért csütörtökön Traian Basescu államfő a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hasotti szenátortól arról, hogy nem plagizált.

Az államfő Victor Ponta miniszterelnökhöz címezte levelét, tájékoztatva őt, hogy az új kulturális tárcavezető beiktatására június 25-én, hétfőn este kerül sor az Elnöki Hivatalban.

"Figyelembe véve azokat az eseteket, amelyekben a kormány egy részének tagjait plágiummal vádolják, továbbá azt, hogy ezek a gyanúsítások nagyon rossz hatással vannak Románia külföldi és belföldi megítélésére, Traian Basescu államfő egy írásos nyilatkozat továbbítására szólította föl Victor Ponta miniszterelnököt, amelyben Puiu Hasotti kijelölt miniszter még beiktatása előtt saját felelősségére kijelenti, hogy doktorátusa és más tudományos munkái nem plágiumok" - olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A szokatlan igény előzménye az, hogy Victor Ponta miniszterelnökről a brit Nature című folyóirat azt írta hétfőn, hogy 2003-ban megvédett jogtudományi doktori disszertációjának több mint felét másolta anélkül, hogy az átvett részeket megjelölte volna.

Basescu levele az új kormány más tagjainak erkölcsi tisztasága felett is ironizál.

Az oktatási tárcára Victor Ponta által eredetileg jelölt Corina Dumitrescuról még beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította életrajzát. A miniszterelnök ezért az utolsó pillanatban Ioan Mangot tette meg oktatási miniszternek. Neki alig egy hét múlva plágiumbotrány miatt kellett lemondania. Azóta a tárcát ideiglenes miniszter vezeti.

Az írásos nyilatkozatnak jogi jelentősége lehet: amennyiben hamisnak bizonyul, Hasotti ellen büntetőeljárás is indulhat okirat-hamisításért.

A kulturális és örökségvédelmi tárca élére azért kellett új minisztert találnia Victor Ponta miniszterelnöknek, mert Mircea Diaconu korábbi tárcavezetőt összeférhetetlenség miatt három évre eltiltotta a bíróság a közhivatalok viselésétől, így kénytelen volt lemondani.

Az utódjául jelölt Puiu Hasotti azonnal eleget tett az államfői felszólításnak. A sajtó előtt felolvasott nyilatkozatában kijelentette, hogy minden olyan publikáció, amelyet önéletrajzában feltüntetett, saját alkotása, amelyekre nem vetülhet a plágium gyanúja. Válaszában ugyanakkor a liberális politikua megkérdőjelezi Basescu különleges igényének jogi alapját.

Hasotti közölte: a nyilatkozatot beterjesztette a miniszterelnökhöz. Kérdéses azonban, hogy Victor Ponta vállalja-e az ügyben az elnök által rászabott postás szerepét annál is inkább, mert Basescu egyértelműen neki címezte ezt a tüskét.

MTI, gondola