Egy tibeti pásztor és egy ács felgyújtotta magát Északnyugat-Kínában
Egy tibeti pásztor meghalt, társa súlyos sérüléseket szenvedett, amikor mindketten felgyújtották magukat az északnyugat-kínai Csinhaj (Qinghai) tartomány tibetiek lakta településén - jelentette a helyi hatóságokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.
2012. június 21. 08:29

    Az eset szerdán délután történt Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefekturában. A helyiek elmondása szerint a meghalt férfi egy falubeli pásztor, míg az önégetést túlélő, de eszméletlen állapotban lévő társa, a Szecsuan tartománybeli, ugyancsak tibetiek lakta, Apa (Aba) megyéből érkezett ács.


    Az önégetésről hét másodperces videofelvétel és fénykép készült, amit az indiai Dharamszálában alapított, Tibet függetlenségéért küzdő Tibeti Ifjúsági Kongresszus hozott nyilvánosságra. A felvételen állítólag a két férfi tibeti zászlókat tart, miközben ellepik őket a lángok, később egyikük futni kezd az utcán.


    A Hszinhua beszámolója szerint Csinghajban ez volt a hetedik önégetés az idén, öten életüket vesztették. Az elmúlt több mint egy évben mintegy háromtucatnyi hasonló esetről érkezett jelentés. A legtöbben a Szecsuan tartománybeli Apa (Aba) megyében végeztek magukkal.


    Egy hete a szintén Csinghaj tartománybeli Huangnan tibeti prefekturában gyújtotta fel magát egy pásztor, s azt megelőzően - május végén - Lhásza forgalmas utcáján borította magát lángba két szerzetes.


    Emigráns tibeti szervezetek azt állítják, hogy az önégetésekkel a tibetiek a kínai fennhatóság ellen tiltakoznak, illetve a dalai láma visszatérését követelik. Peking szerint az önégetési kampányt a Tibet elszakítására törekvő emigráns szítják, amelyek önös érdekből küldik halálba a többségükben fiatal embereket.

mti
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
MTI Hírfelhasználó