Kövér: A román kormány élezi a konfliktust
Kövér László a Hír TV Rájátszás című műsorában elmondta: a kormány korábban kiadott egy közleményt Nyirő József ügyében, miszerint kegyeleti aktus az újratemetés, nincsenek benne politikai szándékok.
2012. június 5. 14:52

Kövér László véleménye szerint egyszerűen csak zsákutcába akarták csalni a román hatóságok a szervezőket különböző indokokkal, ha megvalósul az újratemetés. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: nem Románia és Magyarország között van konfliktus, hanem a román kormány élezi azt belpolitikai célokból. Ezt a kártyát a román kormány többször is előhúzza majd, ha újra megkapja a bizalmat – tette hozzá. Saját jogszabályai alapján a román kormánynak nincs joga megakadályozni Nyirő József újratemetését – mondta.

Kövér hangsúlyozta: a magyar kormány nem vesz részt az újratemetésben, csak az Országgyűlés Hivatala. Nyirő sírja egy elhagyott sír volt Spanyolországban, melyet a magyar állam gondozott. Már tavaly szeptemberben kezdeményezték az író újratemetését, akkor még nem lehetett tudni, hogyan alakul a román belpolitikai helyzet és hogy önkormányzati választások lesznek. Ez is azt mutatja, hogy ez nem egy beavatkozási kísérlet a magyar kormány részéről a román belpolitikába, és a romániai magyar pártokra hatva.

Kövér aktuálpolitikai jellegűnek nevezte a botrányt, és úgy véli, pusztán a román kormány szándékától függ, hogy mikor fog csitulni.

A politikus kedden újra Erdélybe látogat a Magyar Polgári Párt rendezvényeire. A bukaresti parlament házelnökei, Vasile Blaga szenátusi és Roberta Anastase képviselőházi elnök nyílt levélben kérték Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét: halassza el tervezett romániai látogatását az önkormányzati választások utáni időszakra. Kövér erre reagálva elmondta, ezt nem teszi meg, ugyanis nem követett le semmit Románia ellen, nem vétett a törvények ellen.
fidesz.hu
MTI Hírfelhasználó