Módosította az Országgyűlés a médiatörvényt
Az Országgyűlés módosította a médiatörvényt. A kormánykoalíció visszavonta a korábban e témában benyújtott vitatott indítványait, az ellenzék azonban így sem elégedett.
2012. május 24. 12:47

Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság múlt decemberi határozata alapján módosította a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő törvényeket. Ennek értelmében az újságíró vagy a szerkesztőség a jövőben nem lesz kötelezhető informátora felfedésére, erre kizárólag egyes büntető eljárásokban utasíthatják a média munkatársait. A változtatással szűkülnek a média- és hírközlési biztos jogkörei, amelyek így csak az elektronikus hírközlésre vonatkozóan marad fenn.

Korábbi - az ellenzék által hevesen bírált - módosító indítványok egyéb területeken is átalakították volna a szabályozást, ám ezeket L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnökének javaslata visszavonta. Így például nem került be a jogszabályba, hogy a Médiatanácsnak nincs szerződéskötési kötelezettsége egy pályázat győztesével, ahogy az sem, hogy a pályázat végén kizárólag a médiatanács köthet hatósági szerződést a nyertessel.

A záróvita során Pálffy István a KDNP részéről saját módosító indítványa elfogadásához kérte a képviselők támogatását, amely szerint a folyamatban lévő jogvitás kérdésekre nem vonatkoznak egyes, most elfogadás előtt álló passzusok.

Az MSZP-s Mandúr László hangsúlyozta: az L. Simon László által benyújtott módosító indítványok azt sugallják, hogy a törvény mégsem az egyik budapesti kereskedelmi rádió ellen irányul, azonban egy passzusa visszamenőleges hatályt keletkeztet a rádióadó és a Médiatanács közötti egyik vitás ügyben. Ezért a képviselő úgy vélte, hogy a módosítás alkotmányellenes.

Az LMP-s Karácsony Gergely úgy fogalmazott: korábban nem értette, hogy a kormánypártok miért félnek egy rádióadótól, azonban igazuk van, hogy el akarják titkolni hibás lépéseiket a közvélemény elől.

L. Simon László a Ház tekintélyéhez méltatlannak tartotta, ahogy Karácsony Gergely szóvá tette, hogy a Médiatanács munkatársai egy, az őket érintő döntés alatt helyet foglalnak az Országgyűlés páholyában. A képviselő aláhúzta: frakciója elismeri, hogy a korábbi módosító javaslatok nem voltak helyesek, kifejezetten a jogállami normák betartás érdekében nyújtotta be az ezeket visszavonó indítványát. Azt pedig visszautasította, hogy a Médiatanács tagjai suttognak a kormánypárti képviselők fülébe. Ahogy L. Simon László mondta: a frakció hivatalos levelezést folytat a szervezettel.

A képviselők emellett elfogadták Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi megbízott magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvénymódosító javaslatát is, amely biztosítja, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó