Forró és erőszakos lesz a nyár - anarchia várható?!
Nemcsak forró, de erőszakos nyárra is számítanak Dél-Európában a hitelválság okozta harag miatt. A hatóságok attól félnek, hogy a tiltakozás a turistaszezonra is rányomja majd bélyegét.
2012. május 22. 08:41

Anarchiától tart Európa eladósodott déli pereme - jegyzi meg a brit Guardian, amely szerint a megszorítások elleni tiltakozás a nyáron túllépheti a korábbi határt.

A sztrájkok, tüntetések és a szolgáltatásokat ellehetetlenítő tiltakozás megszokottá vált Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. A hatóságok azonban komoly, a turizmust fenyegető erőszakra is számítanak.

Olaszországban a rendőrség, a hadsereg és hírszerzés rendkívüli tervet dolgoz ki a lehetséges anarchia elleni fellépésre. Azért érzik úgy, hogy sietniük kell, mert az utóbbi időben már több támadás ért egyes személyeket és intézményeket is.

Az adóbehajtást végző cég, az Equitalia irodáit több támadás érte, Szicíliában elbocsátott Fiat-dolgozók szállták meg az egyik kirendeltséget.

Egy múlt heti fegyveres támadást, melyben megsebesítették egy olasz atomenergiacég vezetőjét, olasz és görög anarchisták vállaltak magukra.

Az olasz hatóságok a héten 400 helyszínen szigorítják a biztonsági intézkedéseket, sok hely és egyes személyek is 24 órás védelmet kapnak. Több mint 4000 katona is segíti a rendvédelmet.

Spanyolországban eddig csak szórványos erőszakos akciók történtek, de a kormány azt mondja: szigorítja az utcai rendbontásra kiszabható büntetéseket. A szakszervezeteknek és pártoknak például kártérítést kellene fizetniük a tagjaik által okozott esetleges anyagi károkért.

Sehol máshol nem olyan feszült a helyzet, mint jelentős részben turizmusból megélő Görögországban, ahol amúgy is nagy hagyománya van az anarchizmusnak. Athén tele van rendőrökkel. A rendőrség az állami szektor egyetlen olyan munkaadója, amely egyre inkább bővül - jegyzi meg a Guardian.

InfoRádió
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó