Holnaptól jön az eső
Vasárnap az ország nagy részén derült időre számíthatunk. Hétfőn délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a déli óráktól a Dunántúlon elszórtan várható záporeső, egy-egy zivatar.
2012. május 20. 16:37

Vasárnap az ország nagy részén túlnyomóan derült időre számíthatunk, de északkeleten, keleten erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ott délután néhol zápor, zivatar is valószínű.

Hétfőn délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a déli óráktól a Dunántúlon elszórtan várható záporeső, egy-egy zivatar. A középső országrészben inkább csak fátyolfelhőzet szűri délután a napsütést, míg északkeleten derült és gomolyfelhős területek egyaránt lehetnek, és délután néhol zápor, zivatar is kialakulhat.

A délkeleti szél vasárnap napközben északnyugaton, hétfőn hozzávetőleg a Győr-Budapest-Szeged sávban megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15 fok között várható.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn délnyugaton 20, 23, másutt 24, 29 fok között valószínű.

Európa két front között

Nyugat-Európa fölött - Skandináviától egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig - egy többközéppontú ciklonrendszer hosszan elnyúló frontálzónája található.

Hatására a kontinens ezen részén sok a felhő, a déli területeken sokfelé, északabbra szórványosan fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. Sekély ciklon okoz gyakran csapadékos időjárást a Fekete-tenger menti országokban is.

A két ciklonális rendszer között az Uráltól Olaszország környékéig magasnyomású légköri képződmény helyezkedik el, amelyben a napsütésé a főszerep, említést érdemlő csapadékról nem érkezik jelentés. A hőmérséklet csúcsértéke a Brit-szigeteken és a kontinens nyugati partvidéke közelében jobbára 12, 17 fok között, északabbra 10 fok alatt alakul.

Európa belsejében 20, 25 fok a jellemző, a Balti-tenger térségében mérnek ez alatti, a Fekete-tengertől északra fekvő területen pedig néhány fokkal e feletti értékeket.

Hétfő estig a Kárpát-medence egyre inkább az említett nyugat-európai ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerül, amelyben továbbra is meleg, de a nyugati tájak fölé már egyre nedvesebb levegő érkezik.

MTI nyomán
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó