Igazságtalanok és ésszerűtlenek az utazási kedvezmények
A teljes ingyenesség semmiképpen sem méltányos a többi csoporttal szemben.
2012. május 15. 11:45

Fónagy János több helyen kifejtette, hogy felül kell vizsgálni az utazási kedvezményeket, mert nagy veszteségeket okoznak, de sietett leszögezni, hogy a 65 év fölöttiek ingyenes utazása megmarad. Pedig valószínűleg ez a legnagyobb tétel. Egy vidéki buszon, amelyen gyakran járok, szinte senki sem fizet. 65 és 75 év között még sokat utaznak az emberek, különösen a jobb módúak. Ingyen utaztatjuk a gazdag külföldi turistákat is, mert ugye, az EU-ban nem lehet különbséget tenni. Ők sem tesznek különbséget: nem utaztatnak minket ingyen, ha netán 65 éves korunk fölött turistáskodunk, mert saját nyugdíjasaik sem ingyen utaznak.

Egyszer Horn Gyula azzal akart szavazatokat szerezni, hogy ingyenessé tette az utazást a 65 éven felülieknek. Azóta ezt senki sem meri visszavonni, hiába tántorog a csőd szélén minden közlekedési vállalat és maga az állam is. Mindent felül lehet vizsgálni, de ezt nem, mert a nyugdíjasok sokan vannak. Megértem, hogy a Fidesz sem akar szavazatokat veszíteni, de hát a közalkalmazottak is sokan vannak, meg a diákok is. Unalmas, hogy minden a nyugdíjasok körül forog, holott a jövőt a fiatalok építik – vagy kellene, hogy építsék.

Igazságtalannak tartom ezt a rendszert annak ellenére, hogy nemsokára kedvezményezettje lennék. Ésszerűtlen is: a nyugdíjazástól – ma általában 62 éves kortól – 65-ig, tehát három évig évi 8 utazásra (oda-vissza) 50%-os, egy alkalomra 90%-os utalvány, utána pedig korlátlan ingyenesség. Sok nyugdíj jóval magasabb, mint nagyon sok fizetés, nem beszélve a gyesről és gyedről. A fiatal mamák, ha vasúton utaznak gyerekükkel együtt, kapnak kedvezményt, a városi közlekedésre semmit. Mindenkinek be kell látnia, hogy ez igazságtalan.

Íme egy egyszerű, ésszerű és igazságos javaslat:

– Minden diáknak, nyugdíjasnak, gyes-en, gyed-en lévőnek, rokkantnak és egyéb segélyezettnek általános 50%-os kedvezmény a távolsági közlekedésre. Ilyen mértékű kedvezmény külföldön is szokásos, ezt nyugodtan megadhatjuk a külföldieknek is. Ezzel a friss nyugdíjasok jobban járnának, mint az eddigi utalvánnyal, mert minden utazásra, rövid távra is használhatnák, a 65 éven felülieket természetesen hátrányosan érintené. Esetleg lehetne 70 év fölött nagyobb arányú kedvezmény, de ha a nyugdíjak nem értéktelenednek, akkor nem indokolt. Ezen felül évente 2 alkalomra kaphatnának a nyugdíjasok 80-90 %-os utalványt, hogy üdülni tudjanak menni, vagy távolabbi rokonokat meg tudjanak látogatni.

– Fiatal dolgozóknak (26 éves korig) és közalkalmazottaknak 20-30 % kedvezmény, vagy az utóbbiaknak évi 2 alkalomra szóló, nagyobb kedvezményt nyújtó utalvány. A közalkalmazotti kedvezménynek évszázados hagyománya van. Nagy különbség nem indokolt, de valamennyi igen, mert általában valamivel kevesebbet keresnek, mint ugyanolyan képesítéssel a gazdaságban. Az általános, bár kisebb százalékú kedvezménnyel valószínűleg jobban járnak, mind a meghatározott darabszámú, nagyobb százalékúval, mert szabadabban használható: van, aki többször utazik rövid távolságra (például hétvégi telekre), más pedig ritkábban messzebbre.

– A városi közlekedéshez, falusiaknak pedig 30 km-es körzetben olcsó bérlet, hogy vásárolni, orvoshoz, ügyeket intézni be tudjanak menni a városba, gyerekeikhez, rokonaikhoz. Indokolt, hogy ez utóbbi tényleg olcsó legyen, a teljes árú bérletnek 20%-a, mert a nyugdíjasok nem utaznak naponta. Ugyanilyen bérlet járhatna a gyes-en, gyed-en lévőknek. A diákok helyi bérlete lehet valamivel drágább, a teljes bérlet 50 %-a, mert ők rendszeresen utaznak.

80, esetleg 75 év fölött lehetne ingyenes az utazás, hogy az öregeknek ne kelljen bérletet vagy pénzt előkotorniuk fölszálláskor. Ez már nem jelentene lényeges bevételkiesést.

Megfelelő magyarázattal el lehetne fogadtatni ezeket a változtatásokat. Lehet vitatkozni a számokon, hatástanulmányokat végezni, nyilván lehetnek más jó vagy jobb megoldások, de a teljes ingyenesség semmiképpen sem méltányos a többi csoporttal szemben.

Buvári Márta
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű
  Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
MTI Hírfelhasználó