Romney a konzervatív neoprotestánsok támogatásáért korteskedett
A hit és a keresztény értékek védelmezését ígérte Mitt Romney, az amerikai Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségének várományosa, aki a hétvégén a "konzervatív mozgalom lelki központjában", a virginiai Lynchburgben található Szabadság Egyetem (Liberty University) diplomaosztóján tartott beszédet.
2012. május 14. 08:46

Annak a hétnek a lezárásaként, amelyen Barack Obama elnök nyíltan kiállt az azonos neműek házassága mellett, a mormon hitű Romney elzarándokolt a Jerry Faldwell neoprotestáns-evangéliumi vezető által alapított tanintézménybe, és ott hangsúlyozta, hogy ő ugyanúgy osztja a keresztény konzervativizmus eszméit és értékeit, mint a jelenlévők. A neoprotestáns-evangéliumi hívők kemény magja szerint mindazonáltal a Romney által követett mormon vallás csupán egy szekta, és nem is tartozik a keresztény egyházak közé.


(A Joseph Smith "próféta" által a 19. században alapított mormon egyház egyebek között azt tanítja, hogy Jézus Krisztus a mennyből alászállt Amerikába, és ott tanította az embereket, ezenkívül az egyház az Egyesült Államokat az új "ígéret földjének" tartja.)
Romney beszéde alatt egyszer sem tért ki a saját vallására - ellentétben 2007-es beszédével, amelyben mormonságát hangsúlyozva kereste a keresztény konzervatívok támogatását -, azt viszont leszögezte: a hagyományőrző újprotestánsok számíthatnak arra, hogy elnökként a "közös világnézet" alapján fogja kormányozni az Egyesült Államokat.


"Az amerikai értékek olykor a demokratikus vita tárgyává válnak. Ez történik ma a házasság tartós intézményével. A házasság egy olyan kapcsolat, amely egy férfi és egy nő között jön létre" - hangsúlyozta a volt massachusettsi kormányzó.
Romney a családközpontúság fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy Amerikában a kezdetektől fogva "Istenben és nem az emberben" hittek. Bírálta az abortuszt, és kiállt a vallásszabadsághoz való jog mellett, amelyet az amerikai alkotmány első kiegészítése szavatol. Romney elismeréssel szólt a jelöltállítási küzdelemtől visszalépő Rick Santorumról, aki hangsúlyozta, hogy a "kultúrának jelentősége van", és hogy a házasságnak, a családnak és a munkának meghatározó szerepe van a sikerben.


A republikánus előválasztási kampány egyik szokatlan sajátossága volt, hogy a jelöltválasztási fórumokon a neoprotestáns-evangéliumi választók szavazatainak zömét a konzervatív katolikus Santorum kapta, a római hitűek többsége viszont a mormon Romney-ra voksolt.
A The New York Times és a CBS közös közvélemény-kutatása szerint a neoprotestáns-evangéliumi hívők az elnökjelöltségért folytatott republikánus verseny eldőlése után kezdenek megbékélni Romney-val, és 59 százalékuk már rá szavazna, ha ma tartanák az elnökválasztást. (Az arány a fehér bőrűek között 72 százalékos.)


A Szabadság Egyetem a republikánus vezetők egyfajta vezeklési zarándokhelye: 2006-ban John McCain, a későbbi elnökjelölt tartott itt megtérő beszédet, miután "az intolerancia ügynökeiként" emlegette Faldwellt és Pat Robertson televíziós prédikátort. 

mti
  • háttérZay
    Bogár László: Magyarországon a globális SZDSZ lokális ügynökhálózata már a hatvanas években elkezdte belső hatalmi struktúrájának a felépítését, amit szimbolikusan az is jelez, hogy az 1966 és 1968 között elindított, a gazdasági mechanizmus reformja nevű akciósorozatuk két meghatározó személyisége az a Nyers Rezső és Tardos Márton volt.
  • A római parlamentben megbukott az LMBTQ-törvény
    Az örök városban üdvrivalgással fogadták a hazafias pártok képviselői az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette az LMBTQ-jogok bővítését.
  • Birodalmi téboly: az EU büntetést rótt ki Lengyelországra
    Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.
MTI Hírfelhasználó