Mégsem lopta el a jobboldal - előkerült Rozs Szabolcs szakdolgozata
Megtalálták csütörtök délelőtt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Földrajzi Intézetében Rozs Szabolcs diplomamunkáját – tudta meg a Pécsi Újság.
2012. május 3. 16:28

Rozs Szabolcs diplomamunkájának az egyetemen őrzött példányának azért van jelentősége, mert a volt miniszterelnök azonos címmel évekkel később írt szakdolgozatának bírálata már előkerült. A Hír TV Célpont című műsorában összevetették és az derült ki, hogy a két dolgozat szinte minden ponton egyezik. Gyurcsány Ferenc azonban erre szerdán este az ATV-ben úgy reagált, hogy amit a Hír TV Rozs Szabolcs szakdolgozataként mutatott be, az hamisítvány is lehet, szerinte csak az egyetemen őrzött példány lehet a plágiumgyanú kivizsgálása során a mérvadó. Ezt találták most meg.

A Demokratikus Koalíció elnöke ugyanitt azt is állította: diplomamunkájához a forrásanyagok egy részét és az inspirációt a Rozs család balatonfüredi házában szerezte, de nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát. Azt, hogy négy év elteltével a sógoráéval azonos címen adott be szakdolgozatot, nem találta furcsának. Szerinte a témamegjelölés – A Balaton-felvidék szőlészete és borászata – „meglehetősen általános”, a család pedig Balatonfüreden lakott.

Ezzel kapcsolatban Selmeczi Gabriella csütörtöki közleményében kiemelte, Gyurcsány semmiféle érdemi cáfolatot nem tudott előadni a gyanúsan egyező szakdolgozatok ügyében.

Hogy a Földrajzi Intézetben valóban megtalálták a Rozs-féle diplomamunka iktatott példányát, azt a Pécsi Újság több forrása is megerősítette, de valamennyien hozzátették: szigorú dékáni utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogy – mivel a PTE feljelentése miatt nyomozás indult az ügyben – nem nyilatkozhatnak a sajtónak. A lap kereste Geresdi Istvánt, a Természettudományi Kar dékánját is, de eddig nem sikerült elérnie.

Később a PTE sajtóreferense, Kottász Gergely e-mailben arról tájékoztatta a Pécsi Újságot, hogy „az egyetem által kezdeményezett vizsgálat lezárása után haladéktalanul és minden részletre kiterjedően tájékoztatják a közvéleményt. Az időközben felmerült információkat – valóságtartalmuktól függetlenül – nem kívánják sem megerősíteni, sem cáfolni.”

mno.hu