Viharokkal jön a lehűlés
A Tiszántúlon csütörtökön még megdőlhet a melegrekord, de a déli óráktól az ország nagy részén megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is lehet.
2012. május 3. 11:36

Az országos napi melegrekordot (31,5 Celsius-fok) 1905-ben Orosházán mértek, ennél a Tiszántúlon melegebb lehet - tájékoztatott Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nyugat felől fokozatosan hűvösebb levegő érkezik, csütörtökön napközben országszerte előfordulhat zápor, zivatar - a Dunántúlon, északnyugaton, valamint a Duna-Tisza közén a délelőtti órákban már megérkezett a csapadék - valamint 90 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A keleti és középső területeken azonban még tart a májusi nyár, ezeken a részeken akár 32 Celsius-fokos hőmérsékletre is lehet csütörtökön számítani.

A meteorológus tájékoztatása szerint a következő napokban az eddiginél hűvösebb, változékonyabb tavaszi időre van kilátás, hétfőig fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés, ezáltal megközelítjük az ilyenkor szokásos 20-25 Celsius-fok körüli maximumhőmérsékletet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg négy megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, és Békés - kivételével elsőfokú, citromsárga színű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a heves zivatarok miatt. Csongrád, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében ezen felül az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár több mint 25-30 milliméter csapadék is hullhat.

Péntekre hét megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyében van érvényben elsőfokú, citromsárga színű figyelmeztetés.

MTI nyomán
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó