Viharokkal jön a lehűlés
A Tiszántúlon csütörtökön még megdőlhet a melegrekord, de a déli óráktól az ország nagy részén megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is lehet.
2012. május 3. 11:36

Az országos napi melegrekordot (31,5 Celsius-fok) 1905-ben Orosházán mértek, ennél a Tiszántúlon melegebb lehet - tájékoztatott Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nyugat felől fokozatosan hűvösebb levegő érkezik, csütörtökön napközben országszerte előfordulhat zápor, zivatar - a Dunántúlon, északnyugaton, valamint a Duna-Tisza közén a délelőtti órákban már megérkezett a csapadék - valamint 90 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A keleti és középső területeken azonban még tart a májusi nyár, ezeken a részeken akár 32 Celsius-fokos hőmérsékletre is lehet csütörtökön számítani.

A meteorológus tájékoztatása szerint a következő napokban az eddiginél hűvösebb, változékonyabb tavaszi időre van kilátás, hétfőig fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés, ezáltal megközelítjük az ilyenkor szokásos 20-25 Celsius-fok körüli maximumhőmérsékletet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg négy megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, és Békés - kivételével elsőfokú, citromsárga színű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a heves zivatarok miatt. Csongrád, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében ezen felül az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár több mint 25-30 milliméter csapadék is hullhat.

Péntekre hét megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyében van érvényben elsőfokú, citromsárga színű figyelmeztetés.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Magyarország barátai és ellenségei
  Magyarország mutat példát, hogy igenis ellent lehet állni a gátlástalan globalista leigázási törekvéseknek. Ez persze egy hosszú, nehéz harc, amelyhez szövetségesek, érdekszövetségesek – akik lehetnek azért barátok is –, szabadságban, szuverén módon, élni akaró nemzetek kellenek. És vannak ilyenek – reméli Somogyi János publicista.
MTI Hírfelhasználó