Programbőség a hosszú hétvégén
Programbőség ígérkezik főváros- és országszerte a négynapos hosszú hétvégén. Az InfoRádió összegyűjtött néhányat a teljesség igénye nélkül.
2012. április 29. 12:19

A hosszú hétvégéken a főváros utcáin általában csendesül a forgalom, kivéve természetesen a rendezvények környékét. Akinek azonban mégis közlekedni támad kedve, szálljon villamosra! Ugyanis a 125 éves évfordulóját ünneplő budapesti villamosközlekedés előtt tisztelegve április 28. és május 1. között favázas villamoskocsi közlekedik Kispesttől Újpalotáig, mind a négy napon más útvonalon. Ráadásul a szervezők családi programokkal várják az érdeklődőket.

És ha már közlekedés és a nosztalgia: ebben a témakörben másik rendezvény is lesz, mégpedig a VI. Oldtimer Expo a Hungexpo B pavilonjában, amely április 27-től 30-áig tart. A szervezők ígérete szerint csak a helyszín új, a filozófia változatlan: kétszáz veterán járművet állítanak ki, rali- és pályaautók, gyorsasági- és cross-motorok, formaautók csillognak a standokon.

Standok után pedig strandok következnek, hiszen a nyárias meleg sokakat csábít a szabadba, és idén úgy tűnik, a hagyományos strandszezon kezdetének kedvez az időjárás. Az idény Budapesten szombaton kezdődik, a Gellért, a Dagály és a Palatinus fürdők nyitásával.

A balatoni strandok azonban hivatalosan csak később nyitnak - Siófokon például május 18-án - de a nyári meleget ígérő hosszú hétvégén a bátrabbak már bárhol bemerészkedhetnek a tóba, hiszen a kapuk nyitva állnak.

A Balatoni strandolás után pedig az északi partról érdemes ellátogatni a közeli Veszprémbe, ahol az állatkertben tavaszi zsongás várja a látogatókat: több kifutóban is állatkölykökben gyönyörködhetnek (többek közt a közönség kedvenceiben, a négy játékos gyűrűsfarkú maki-apróságban). Illetve vasárnap majálist rendeznek: az Afrika ház előtti téren ingyenes ugrálóvár várja a gyerekeket, a családtagok pedig számos ügyességi játékon mérhetik össze tudásukat.

Április 30-án, aki kedveli a teniszt, illetve a csinos lányokat - esetleg mindkettőt -, az feltétlenül látogasson el a Budapest Grand Prix Nemzetközi Női Teniszversenyre, a Római Teniszakadémiára. A több mint 40 millió forintos összdíjazású viadalon sztárjátékosok lépnek pályára.

Hasonlóan sportos helyszín a Hungaroring, ahol már hétfőn autóversenyekkel kezdődik a majális. A rendezők a felnőttek mellett a gyermekeket is változatos programokkal várják.

Május elsején a hétköznapok idegeskedései után ingyenes stressz mérésre nyílik lehetőség a XI. kerületi Vásárcsarnokban, ahol a diagnosztizálás mellett tanácsadás is lesz.

Illetve a városban nemcsak egynapos, hanem egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozat veszi kezdetét az Urbitális Majálissal, melynek keretei között a főváros több helyszínén várják a kikapcsolódni vágyókat. Hétfőn például a Vidámparkban Körhinta kiállítás nyílik, a Széchenyi téren kétéltű buszos városnézés indul, földön és vízen, a belvárosban 7 nap 7 rejtvény, a Nagykörúton Hétköznapi művészet elnevezésű programok várják a kreativitás, a kultúra és a design iránt érdeklődőket.

InfoRadio
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó