Nem szállnak le: ismét terítéken a médiatörvény
Több ponton támadja és többpárti támogatáshoz kötné a magyar jogszabályt az Európa Tanács jelentéstervezete.
2012. április 27. 11:40

Az Európa Tanács szerint többpárti támogatáshoz kellene kötni a jelenleg kétharmados médiatörvény elfogadását, változtatásra lenne szükség a magyar médiahatóság és a Médiatanács tagjainak kinevezési és jelölési módján, a közmédiában el kellene törölni az MTI kizárólagos hírkészítési jogát és meg kellene szüntetni a médiabiztos intézményét - írta az ET magyar médiaszabályozásról készített, birtokába került jelentéstervezetének megállapításait ismertetve a Népszabadság.

Az ET-dokumentum, amelyet eljuttattak a magyar kormányhoz is, legfontosabb általános megállapítása, hogy bár a médiaszabályozás elfogadása és módosítása kétharmados országgyűlési támogatáshoz kötött, "de a jelen helyzetben ezt meghaladja a Fidesz parlamenti dominanciája"; ezért a tanács azt javasolja: inkább többpárti támogatáshoz kössék az ezzel kapcsolatos döntéseket.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra és a Médiatanácsra utalva az ET kifogásolja "a politikailag motivált jelölési és kinevezési rendszert" - írja a Népszabadság, hozzátéve, a testület szerint a személyek kiválasztásánál a szakértelemre és a függetlenségre kell helyezni a hangsúlyt. A rádiós és televíziós frekvenciák elosztásával kapcsolatban a lap ismertetése szerint az ET szükségesnek tartana beépíteni egy olyan szabályt is a törvénybe, hogy már a tender kiírását meg lehessen támadni a bíróság előtt, ne csak a pályázat végeredményével kapcsolatban lehessen jogorvoslatot kérni.

A médiaszabályozás módosítására tett javaslatát a közigazgatási és igazságügyi tárca májusra ígérte az Országgyűlés elé terjeszteni.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó