Gingrich: Romney a legvalószínűbb republikánus elnökjelölt
Mitt Romney "messze" a legvalószínűbb republikánus elnökjelölt - idézte hétfőn az előválasztási küzdelemben a legjobban álló politikus egyik riválisát, Newt Gingrichet a The Wall Street Journal című amerikai napilap.
2012. április 10. 05:22

Gingrich, aki eredetileg a Fox Newsnak nyilatkozott, vasárnap kijelentette, hogy kész lesz Romney mögé állni, ha a volt massachusettsi kormányzó a párt augusztusi országos konvenciójára megszerzi a jelöltség elnyeréséhez elegendő számú küldött támogatását.


    Gingrich az előválasztási kampány elején egy rövid ideig vezetett az elnökjelölt-aspiránsok között, de mára a "futottak még" kategóriába csúszott vissza. A volt képviselőházi elnök, aki az elmúlt hónapokban többször is találkozott Romney-val, sajtóforrások szerint anyagi lehetőségeinek végéhez ért.
    Sheldon Adelman Las Vegas-i kaszinómilliárdos, akinek családja összesen 15 millió dollárral támogatta a Gingrich érdekében fellépő "super PAC"-et (politikai szuper-akcióbizottságot), nemrégiben kijelentette, hogy pártfogoltja "szerepe végéhez érkezett". Gingrich a Foxnak már múlt időben nyilatkozott a saját kampányáról.


    "Örülök, hogy megtettem, de sokkal nehezebbnek bizonyult, mint gondoltam" - mondta az elnökjelöltségért való indulásáról a georgiai politikus.
    Gingrich Romney anyagi fölényét okolta azért, hogy mindössze Georgiában és Dél-Karolinában tudott győzni.
    "Olyan keményen odavágtam neki, ahogyan csak tudtam. Ő is olyan keményen vágott oda nekem, ahogyan csak tudott. Kiderült, hogy ő sokkal több eszközzel tud megütni engem, mint én őt" - mondta Gingrich Romney-ról.


    Az április 24-i előválasztási fordulóra készülő Romney a The Wall Street Journal szerint 2,9 millió dollárért vásárolt televíziós reklámidőt legfőbb riválisa, Rick Santorum "hátországában", Pennsylvania államban. Santorum kampánytörzse március végén mindössze 1,2 millió dollárral rendelkezett.
    Santorum és a felesége, Karen húsvét hétfőjét nem kampányolással, hanem a kórházban töltötte Isabella Maria nevű lányával. A 3 éves gyereket péntek óta az Edwards-szindróma elnevezésű genetikai rendellenesség hatásai miatt kezelik, de hamarosan ki fogják engedni. A Santorum család problémájára való tekintettel a Romney-kampány hétfőn visszahívta a volt pennsylvaniai szenátorral foglalkozó egyik negatív reklámfilmjét.


    A CNN nem hivatalos összesítése szerint Romney jelenleg 659, Santorum 275, Gingrich 140, Ron Paul pedig 71 küldött támogatására számíthat a republikánusok országos konvencióján. A jelöltség elnyeréséhez 1144 szavazatra lesz szükség.

mti
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó