Oroszország: virágvasárnapi üzenet az agresszív liberalizmus ellen
Körlevélben szólította fel a hívőket virágvasárnap alkalmából az orosz ortodox egyházi vezetés, hogy harcoljanak az "egyházellenes erőkkel és az agresszív liberalizmus hazug értékeivel".
2012. április 8. 16:21

Az Eho Moszkvi rádiócsatorna honlapján Valerij Otsztanvnih egyházi szakértő, újságíró tette közzé blogjában a moszkvai patriarchátus üzenetét.
Az ortodox keresztények idén azon a napon ünneplik a virágvasárnapot, amelyen a katolikusok és a protestánsok húsvét vasárnapját.


A minden moszkvai templomban elhangzó felhívás szerint Oroszországban léteznek olyan egyházellenes erők, amelyeknek nem tetszik, hogy az ortodox egyház milliókat tud egyesíteni és aktívan részt vesz az ország életében. Ezek az erők arra törekszenek, hogy lejárassák a papságot, megosszák a társadalmat, hogy az emberek elforduljanak az egyháztól. "Ezekhez az erőkhöz csatlakoznak az agresszív liberalizmus hazug értékeit képviselők, mert az egyház hajthatatlan álláspontjában, így ellenzi az azonos neműek kapcsolatát, a véleménynyilvánítás szabadságát minden vágy kifejezésére, az ellenőrizhetetlen fogyasztást, a paráznaság és az engedékenység propagandáját"- áll a körlevélben.


A moszkvai ortodox patriarchátus üzenete felsorolja azokat az eseteket, amelyek során az elmúlt hónapokban "megszentségtelenítették" az egyházat, kiemelve a Megváltó Krisztus székesegyházban február 21-én történteket, amikor a Pussy Riot feminista formáció "punkimát" mutatott be az oltár előtt. A formáció tagjait azóta vizsgálati fogságban tartják. Az ortodox egyház vezetése szigorú büntetést szorgalmaz, míg jogvédők túlzásnak tartják az eljárást.


A moszkvai patriarchátus az úgynevezett egyházellenes erőket vonja felelősségre az orosz ortodox egyházfő, Kirill pátriárka elleni támadás miatt is. Orosz bloggerek nemrég azzal vádolták a pátriárkát, hogy az egyház fejéhez méltatlan, fényűző életmódot folytat. Bírálták luxus karórája miatt, amelyet kiretusáltak a honlapján található fényképről. Kirill pátriárka tagadta a vádakat. Az egyház csütörtöki közleménye elismerte a kiretusálást, de úgy vélte, hogy az egyházfő "oroszellenes erők" áldozata, amelyek alá akarják ásni a tekintélyét, amiért Vlagyimir Putyint támogatja. 

mti
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó