Oroszország: virágvasárnapi üzenet az agresszív liberalizmus ellen
Körlevélben szólította fel a hívőket virágvasárnap alkalmából az orosz ortodox egyházi vezetés, hogy harcoljanak az "egyházellenes erőkkel és az agresszív liberalizmus hazug értékeivel".
2012. április 8. 16:21

Az Eho Moszkvi rádiócsatorna honlapján Valerij Otsztanvnih egyházi szakértő, újságíró tette közzé blogjában a moszkvai patriarchátus üzenetét.
Az ortodox keresztények idén azon a napon ünneplik a virágvasárnapot, amelyen a katolikusok és a protestánsok húsvét vasárnapját.


A minden moszkvai templomban elhangzó felhívás szerint Oroszországban léteznek olyan egyházellenes erők, amelyeknek nem tetszik, hogy az ortodox egyház milliókat tud egyesíteni és aktívan részt vesz az ország életében. Ezek az erők arra törekszenek, hogy lejárassák a papságot, megosszák a társadalmat, hogy az emberek elforduljanak az egyháztól. "Ezekhez az erőkhöz csatlakoznak az agresszív liberalizmus hazug értékeit képviselők, mert az egyház hajthatatlan álláspontjában, így ellenzi az azonos neműek kapcsolatát, a véleménynyilvánítás szabadságát minden vágy kifejezésére, az ellenőrizhetetlen fogyasztást, a paráznaság és az engedékenység propagandáját"- áll a körlevélben.


A moszkvai ortodox patriarchátus üzenete felsorolja azokat az eseteket, amelyek során az elmúlt hónapokban "megszentségtelenítették" az egyházat, kiemelve a Megváltó Krisztus székesegyházban február 21-én történteket, amikor a Pussy Riot feminista formáció "punkimát" mutatott be az oltár előtt. A formáció tagjait azóta vizsgálati fogságban tartják. Az ortodox egyház vezetése szigorú büntetést szorgalmaz, míg jogvédők túlzásnak tartják az eljárást.


A moszkvai patriarchátus az úgynevezett egyházellenes erőket vonja felelősségre az orosz ortodox egyházfő, Kirill pátriárka elleni támadás miatt is. Orosz bloggerek nemrég azzal vádolták a pátriárkát, hogy az egyház fejéhez méltatlan, fényűző életmódot folytat. Bírálták luxus karórája miatt, amelyet kiretusáltak a honlapján található fényképről. Kirill pátriárka tagadta a vádakat. Az egyház csütörtöki közleménye elismerte a kiretusálást, de úgy vélte, hogy az egyházfő "oroszellenes erők" áldozata, amelyek alá akarják ásni a tekintélyét, amiért Vlagyimir Putyint támogatja. 

mti
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
MTI Hírfelhasználó