Orbán: ha az elnök harcolni akar az igazságáért, ezt a jogot nem lehet elvenni tőle
Orbán Viktor így nyilatkozott újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfő reggeli frakcióülésére érkezőben.
2012. április 2. 09:59

A kormányfő, a Fidesz elnöke kijelentette: azt az ellenzéki felvetést, "hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció (Schmitt Pált), hiszen ő szavazta meg, ezt vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani".

Az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez - közölte, hozzátéve: a Fidesznek ezt a méltóságteljes, higgadt, nyugodt kormánypárti álláspontot kell képviselnie.

Az ellenzék említett ötletét egyúttal alkotmányosan rossznak, erkölcsileg helytelennek minősítette a miniszterelnök.

Orbán Viktor megerősítette - és közölte, ezt fogja elmondani a kormánypárti frakciószövetség tagjainak is -, hogy a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Orbán Viktor pártelnök Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének társaságában érkezett a hétfő délelőtti frakcióülésre, amely után a képviselőcsoport vezetője tart sajtótájékoztatót.

Nem vették tárgysorozatba az államfő lemondását kérő határozati javaslatokat

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn nem vette tárgysorozatba azokat az ellenzéki határozati javaslatokat, amelyekben lemondásra kérik Schmitt Pál köztársasági elnököt.

Az egyik határozati javaslatot Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, valamint Hiller István és Tóbiás József szocialista képviselők jegyzik; ebben az Országgyűlés azt állapítaná meg, hogy Schmitt Pál méltatlan tisztségére, ezért felkérné, hogy haladéktalanul mondjon le.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó független Molnár Csaba által beterjesztett határozati javaslatban pedig az Országgyűlés arra kérné fel a köztársasági elnököt, hogy Magyarország, valamint a tudományos élet tekintélyének megóvása érdekében fontolja meg a lemondást. Molnár Csaba emellett a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényhez is benyújtott egy módosítást. Eszerint ha az államfő megbízatása "erkölcsi integritásával" kapcsolatban szűnik meg, akkor a továbbiakban nem illetik meg a volt köztársasági elnököknek járó jogosultságok és juttatások.

A bizottsági ülésen - amelynek napirendjét a fideszes Vas Imre indítványára egészítették ki a három javaslattal - az előterjesztésekhez nem volt hozzászólás, vita nélkül szavaztak a bizottsági tagok. Molnár Csaba két javaslatára senki nem szavazott igennel, a szocialista indítványt pedig az ülésen jelen lévő egyetlen szocialista képviselő, Bárándy Gergely támogatta.

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó