Szöuli csúcs - Obama és Hu Csin-tao tárgyalt a csúcs előtt
Barack Obama amerikai és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök hétfőn Szöulban, a kétnapos nemzetközi nukleáris biztonsági csúcsértekezlet helyszínén tárgyalt egymással, és az eszmecserén szó volt a tervezett észak-koreai rakétaindításról is.
2012. március 26. 21:37

A találkozó előtt Obama megjegyezte, hogy őszinte és építő megbeszélést remél, amelyen - Észak-Korea mellett - szóba kerül Irán és Szudán is. Hu Csin-tao a tárgyalások előtt azt a reményét hangoztatta, hogy "nem lesz visszafordulás a feszültség nehezen kivívott enyhülésében a (Koreai-)félszigeten". Minden felet nyugalomra és önmérsékletre szólított fel.


    Obama vasárnap kifogásolta, hogy Peking "szemet huny" Észak-Korea nukleáris provokációi fölött, és szigorúbb szankciókra figyelmeztette Phenjant, ha nem áll el a tervezett rakétaindítástól. Kína Észak-Korea fő szövetségese, de hangsúlyozza, hogy csak korlátozott politikai befolyása van Phenjan magatartására.


    A hétfői találkozón az amerikai elnök kiemelte: "Számunkra igen fontos az észak-koreai és az iráni helyzet", s hogy Kína és az Egyesült Államok közös érdeke az atomfegyverek tovaterjedésének megakadályozása.


    A kínai elnök az iráni kérdéssel kapcsolatban leszögezte, Kína nem járul hozzá, hogy Teherán atomfegyvert állítson elő, s ez vonatkozik más közel-keleti országra is. Ugyanakkor hangoztatta, hogy csakis a párbeszéd és a tárgyalás az egyetlen helyes útja az iráni nukláris kérdés rendezésének.
    Szudánt és Dél-Szudánt illetően Kínának és az Egyesült Államoknak közösek az érdekei – állapította meg Hu és úgy vélte, mindkét országnak igyekeznie kell a maga befolyását latba vetve arra ösztönözni a feleket, hogy tárgyalásos úton oldják meg vitás kérdéseiket.


    Szíriával kapcsolatban Hu megerősítette, hogy Kína álláspontja szerint a szembenálló feleknek azonnal le kell állítaniuk az erőszakot, meg kell kezdeniük a párbeszédet, fel kell gyorsítaniuk a reformot és el kell fogadniuk a politikai megoldást sürgető közvetítői szándékot.
    Kína kész az Egyesült Államokkal szoros kommunikációs kapcsolatot tartani és konstruktív szerepet játszani a válság mielőbbi rendezésében – mondta Hu Csin-tao Obamának.


    Dél-Korea figyelmeztetette hétfőn Észak-Koreát, hogy lelőheti rakétáját - amely állítólag műholdat állít Föld körüli pályára -, ha az letér a kijelölt pályáról, és megsérti az ország területét. "Nem tudunk másként tekinteni a rakétaindításra, mint egy nagyon meggondolatlan és provokatív cselekedetre" - mondta a szöuli védelmi minisztérium szóvivője.


    Japán Patriot föld-levegő rakétákat telepít Tokió központjába az észak-koreai rakéta miatti óvintézkedésként - jelentette be hétfőn Tanaka Naoki japán védelmi miniszter. Egy parlamenti ülésen felszólalva a miniszter hozzátette, hogy ez az üteg kiegészíti majd a déli Okinava szigetén elhelyezendő védelmi eszközöket.


    Phenjan április 12. és 16. között akar felbocsátani egy Földet megfigyelő műholdat nagy hatótávolságú rakétával. Az ENSZ és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt attól tart, hogy Észak-Korea valójában ballisztikusrakéta-kísérletre készül.

mti
  • A vallási turizmus a teljes embert megszólítja
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a vallási turizmus az ember teljes antropológiai valóját megszólítja, testi, szellemi és lelki összetettségében.
  • Iskolai agresszió
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg.
  • Atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi
    A magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához - fejtette ki Süli János a Planet 2021 tanácskozáson.
MTI Hírfelhasználó