Nem kell Kertész Ákos a kanadai magyaroknak
Két évig ingyen vakációzhat mások mellett magyar adófizetők pénzén Kertész Ákos magyargyalázó író, ha megkapja a menedékjogot Kanadában. A vancouveri Ábrahám Tibor, a magyar diaszpóra vezetője elsők között írta alá az ezt ellenző, Harper kormányfőnek írt petíciót, mondván, megengedhetetlen egy saját vackába piszkító egyén menekültkérésének teljesítése. Az MNO-nak Ábrahám azt is elmondta, miért érdemel Kertész ügye sokkal keményebb elbírálást.
2012. március 25. 18:49

A magyargyalázó Kossuth-díjas Kertész Ákos néhány hete bejelentette, kivándorol és menekültstátuszért folyamodik Kanadában. Az író azt állítja, folyamatos fizikai inzultusok érték az Amerikai Népszavában megjelent cikke óta, olykor az életét is veszélyben érezte. Kérdés, hogyan viszonyul a történtekhez és Kertész törekvéséhez a kanadai törvényhozás – erről itt olvashat –, de az is, mi vár rá az észak-amerikai – írása szerint „genetikusan alattvaló” – magyarok részéről. A vancouveri Magyar Ház vezetőjétől közvetve jutott el az MNO-hoz az a petíció, amelyben kanadai nemzettársaink követelik az ottani kormánytól, ne mondjon igent Kertész befogadására.

A beadványban „törvénytisztelő, hűséges, adófizető kanadai állampolgárok” tiltakoznak Kertész Ákos menekültstátusz-kérelme kapcsán, emlékeztetve, hogy az írót rengeteg kitüntetéssel díjazták egy olyan diktatórikus időszakban, amikor ténylegesen sokaknak kellett elhagyniuk Magyarországot, például az '56-os forradalmat és szabadságharcot követően.

Szeretné elkerülni gaztettei következményeit

A petíció részletesen felidézi az Amerikai Népszava hetilapban 2011. augusztus 29-én megjelent válogatott mocskolódásokat, melyek után a következő megállapítást teszi: kristálytisztán látszik, hogy egy rasszista egyénről van szó, akit nemcsak elfogadott, de el is ismerte tehetségét saját nemzete a számos kitüntetéssel. Az aláírók felteszik a költői kérdést: a cikkben megjelent becsmérlő kijelentések emelik-e több millió honfitársa fölé Kertész Ákost?

„Kertész Ákos úr – most úgy tűnik – szeretné elkerülni gaztettei következményeit, így kérve menedékjogot Kanadában, a kanadai adófizetők pénzén. Mérhetetlen előnyökben részesülne itt, miközben ő egy olyan rendszert szolgált, amely nem hogy tagadott, hajléktalan menekültekké is tett minket. Egy ilyen intoleráns embernek, mint Kertész úr, nincs helye a mi multikulturális kanadai társadalmunkban” – ezért fogalmazzák meg „erélyes követelésüket” a kanadai kormány felé, hogy tagadják meg „a magyar állampolgárságú” írótól a kanadai menekültstátusz-kérelmet.

Az MNO szombaton elérte Ábrahám Tibort, a vancouveri Magyar Ház vezetőjét, aki elsők között írta alá a Pungor József és Dancs Rózsa által megfogalmazott, Telch György által angolba ültetett petíciót.

– Nem engedhetjük meg egy saját vackába piszkító egyén menekültjogi kérésének teljesítését, ezért fordultunk Stephen Harper miniszterelnökhöz és Jason Kenney állampolgárság-, bevándorlásügyi és multikulturális miniszterhez – fogalmazott lapunknak Ábrahám Tibor, aki szerint mind többen adják nevüket a kezdeményezéshez.

Ábrahám leszögezte, korábban a magyarságnak nagy becsülete volt Kanadában, ami kissé megrendült az utóbbi évek tömegesen érkezett bevándorlóinak valótlan állításai miatt. Azért is fontos helyreállítani a magyarság respektjét, mert sok bevándorló – részben cigányok – „nagyon bevált mesével jut kétéves ingyenes vakációhoz”. Mint ismert – és ezt Ábrahám Tibor is megerősítette –, a kanadai kormány most kezd ráébredni, hogy felesleges két évet várni annak elbírálásával, hogy egy adott letelepedési kérelem jogos-e vagy sem, a magyar diaszpóra vezetője hat hónapot bőven elegendőnek tart erre. Visszatérve Kertész Ákos ügyére, Ábrahám keményen fogalmaz:

– Szerintem sokkal súlyosabb elbírálást érdemel, hiszen ő nem azért rohant ide, mert nem volt mit a tejbe aprítani. Nem élt ő rosszul Magyarországon. Hogy egy volt MSZP-s parlamenti képviselőt idézzek: ő az ország egyik megbecsült, sokszorosan kitüntetett személyisége volt, díszpolgár, eminens magyarnak tudta-ismerte őt a világ. Az Amerikai Népszavában megjelent cikke traumatikus hatást keltett, lelki cunamiként köpte szembe hazánkat és az egész magyar nemzetet. Amit ő leírt ott, az minősíthetetlen; egyszeri és visszafordíthatatlan vallomás kétezer éves történelmünkről, nemzeti karakterünkről, kultúránkról, hagyományainkról.

Kertész hazugságai

– A vallomást – folytatja – megtetézte a fürdői fojtogatás és az utcasarki kergetőzés hazugságaival, szedve a sátorfáját Kanadába „menekült”, de a hírek szerint még volt ideje eladni a lakását és felpakolni a kutyáit a repülőre. Fegyvert adott a kanadai chartások kezébe, hogy legyen mivel tovább gyalázniuk Magyarország kormányát, az ottawai nagykövetet, az új alaptörvényt, a Békemenet résztvevőit és immár a lengyel–magyar szolidaritást is, mindent, ami ma értünk, az összmagyar nemzet összefogásáért történik – sorolta gondolatait lapunknak a kanadai magyar vezető, aki szerint a juharleveles ország „nem tűri a rasszizmust, a kirekesztő magatartást”, és a kinti magyarság, akik megkapták „a szabad élet feltételeit”, ennek megfelelően élnek és illeszkednek be a soknemzetiségű kanadai társadalomba.

– Kertész Ákos nem rombolhatja le hazugságaival azt, ahogyan mi továbbadtuk kulturális hagyományainkat és megismertettük a magyar szellemet az angol világgal – mondta el az MNO-nak Ábrahám Tibor. Kanada területén Ontarióban 35 ezer, Vancouverben 10 ezer ötvenhatos magyar él, Kanada-szerte pedig mintegy százezer – Ábrahám adatai szerint.

A kanadaiak ítélete

Az összeköttetés alkalmát megragadva azt is megtudakoltuk, hogyan viszonyulnak a budapesti kormány tevékenységéhez, illetve harcához az európai porondon. A magyar vezető nyíltan így vélekedik:

– A többség biztos, hogy Orbán miniszterelnök úrral van, jómagam is. Számunkra napról napra látszik, hogy ez a kormány a magyarokért dolgozik és kiáll értünk, minden nehézség ellenére. Az EU-ról már korántsem ilyen jó a vélemény, főleg a kettős mérce miatt; egyáltalán nem következetesek magukkal szemben. Látszik, nekik nem érdekük, hogy a magyarságnak olyan kormánya legyen, amely nem esik össze a brüsszeli kabinet előtt. Nem szeretik, hogy van saját véleményünk, nincsenek ehhez hozzászokva. És még ők beszélnek demokráciáról, akik mondanak valamit, amit azonnal meg kell tennünk – vélekedik az európai összefüggésekről Ábrahám Tibor.

MNO
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó