Magyarországon a világ legnagyobb gépe
A gép a vasúti alépítményt úgy építi át, hogy a vágányt nem bontja el, azaz a levegőben megtartott sínek alatt végez munkát.
2012. március 24. 10:40

Jelenleg Bartapusztánál dolgozik a különleges, 1100 méter hosszú vasútépítő-gép, amely a maga nemében a legnagyobb ilyen szerkezet a világon.

Dudás István, Swietelsky Vasúttechnika Kft. projektvezetője kifejtette: a gép a vasúti alépítményt úgy építi át, hogy a vágányt nem bontja el, azaz a levegőben megtartott sínek alatt végez munkát. Három év múlva akár 160 kilométer/órás sebességgel is közeledhetnek a vonatok Szajol és Püspökladány között.

Az Új Széchenyi Terv keretében megkezdődött a vasútvonal felújítása. A két vágány egyikét jó ideig egy több száz méteren kígyózó munkagép foglalja el, amely méterről méterre cseréli ki a pálya alapját.

Három szakaszban bruttó 161 milliárd forintos uniós támogatással újítják fel a Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal mintegy 70 kilométer hosszú szakaszát. Az első ütem pályaépítési munkálatai már megkezdődtek.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádiónak elmondta: megújul a vágányhálózat, bizonyos pályaudvarok, villanyvezetékek.

A beruházás során megújul a karcagi és a püspökladányi vasútállomás, valamint egy sor vasúti átjárót építenek át.

hirado.hu nyomán
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó