Magyarországon a világ legnagyobb gépe
A gép a vasúti alépítményt úgy építi át, hogy a vágányt nem bontja el, azaz a levegőben megtartott sínek alatt végez munkát.
2012. március 24. 10:40

Jelenleg Bartapusztánál dolgozik a különleges, 1100 méter hosszú vasútépítő-gép, amely a maga nemében a legnagyobb ilyen szerkezet a világon.

Dudás István, Swietelsky Vasúttechnika Kft. projektvezetője kifejtette: a gép a vasúti alépítményt úgy építi át, hogy a vágányt nem bontja el, azaz a levegőben megtartott sínek alatt végez munkát. Három év múlva akár 160 kilométer/órás sebességgel is közeledhetnek a vonatok Szajol és Püspökladány között.

Az Új Széchenyi Terv keretében megkezdődött a vasútvonal felújítása. A két vágány egyikét jó ideig egy több száz méteren kígyózó munkagép foglalja el, amely méterről méterre cseréli ki a pálya alapját.

Három szakaszban bruttó 161 milliárd forintos uniós támogatással újítják fel a Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal mintegy 70 kilométer hosszú szakaszát. Az első ütem pályaépítési munkálatai már megkezdődtek.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádiónak elmondta: megújul a vágányhálózat, bizonyos pályaudvarok, villanyvezetékek.

A beruházás során megújul a karcagi és a püspökladányi vasútállomás, valamint egy sor vasúti átjárót építenek át.

hirado.hu nyomán
  • A rendszerváltoztatás az '56-os hősöknek is köszönhető
    Kövér László: a Nyugat ugyanúgy hagyott cserben minket 2006-ban, mint 1956-ban, „és most is ugyanúgy szívesebben kooperálnának egy kollaboráns neobolsevista bandával, mint ahogy 1989-90 után is jobban örültek volna, ha nincs hatalmi változás hazánkban, hiszen az úgynevezett reformkommunistákkal már korábban elkezdtek sikerrel üzletelni."
  • A lengyel külügy az EP birodalmi tébolya ellen
    Az Európai Parlament az utóbbi években, különösen Lengyelországot illetően, "olyan állásfoglalásokat szavaz meg, amelyeknek semmi közük a valósághoz", a "jogosulatlanul" elfogadott dokumentumokkal pedig csökkenti önmaga és az egész EU tekintélyét. Az uniós intézmények esetében az alapszerződésekben rögzített hatásköreik bővítését célzó törekvés tapasztalható. Az uniós szervek kisajátítják a hatásköröket.
  • Magyarország legyen mindig erős, szuverén állam!
    Most az a nagy kihívás, hogy ne sodorja el az új nemzedékeket a homogenizáló globalizáció. A 21. század az olyan kihívások százada, mint például a migráció vagy a járvány, melyekre választ kell adni, ugyanakkor a 21. századot az együttműködés századává kell változtatni - mondta Simicskó István főként fiatalokból álló közönsége előtt.
MTI Hírfelhasználó