Navracsics: vannak olyan pontok, amelyekben ragaszkodunk az álláspontunkhoz
A parlament elé terjesztik a médiaszabályozás módosítását - közölte Navracsics Tibor, miután tárgyalt az Európa Tanács főtitkárával. Thorbjorn Jaglanddal, aki tagadta egykori KGB-s kapcsolatát.
2012. március 21. 18:41

A magyar közigazgatási és igazságügyi miniszter közölte, megbeszélésük fő témája az ET égisze alatt működő Velencei Bizottságnak a magyar igazságügyi reformmal és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatos véleménye volt.

Az igazságügyi átalakításokkal kapcsolatban Navracsics Tibor felidézte, hogy médiakormány a napokban benyújtotta a parlamentnek a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatát, amely túlnyomó részben választ ad a Velencei Bizottság észrevételeire. A kabinet célja, hogy közös megoldást találjanak a Velencei Bizottság aggályaira, így amint elkészül a javaslat idegen nyelvű fordítása, azt megküldik véleményezésre a testületnek - tette hozzá, kijelentve: szerinte nincs érdekellentét a bizottság, az ET és a kormány között, mert mindegyik fél azt akarja, hogy független, az eddigieknél hatékonyabb igazságszolgáltatás működjön Magyarországon.

A miniszterelnök-helyettes a tárgyaláson - mint felidézte - igyekezett bemutatni, milyen szempontok vezették a kormányt az igazságügyi reform kidolgozásakor. Elmondta Thorbjorn Jaglandnak: a fő cél olyan igazságszolgáltatási rendszer kiépítése volt, amely az 1997 óta létező önigazgatási rendszer jó hagyományaira építve növeli a hatékonyságot, mégpedig úgy, hogy kettéválasztja a Kúria-elnöki és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetői pozícióját.
A médiatörvénnyel kapcsolatban a tárcavezető közölte: többféle módosító indítványt is készítenek, éppen azért, hogy ha megkapják az Ab iránymutatását, a lehető leggyorsabban az Országgyűlés elé terjeszthessék a törvénymódosító javaslatot.

Az Ab tavaly december közepén alkotmányellenesnek ítélte a médiaszabályozás több olyan rendelkezését, amely az írott sajtó tartalomszabályozásával, az újságírók információforrásainak védelmével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel, valamint a média- és hírközlési biztos intézményével függ össze.

Arra a kérdésre, hogy mely pontokon van vitájuk a Velencei Bizottsággal, Navracsics Tibor a tájékoztatón azt válaszolta: valóban van egy-két olyan pont, amely esetében a kabinet ragaszkodna az álláspontjához. Ilyen például a Magyarországon 1881 óta létező, az ítélkezési gyakorlat egységesítését szolgáló jogegységi irányelv, amely a kabinet szerint az elmúlt 131 évben nem csorbította a bírák ítélkezési autonómiáját, és "abban bízunk, be tudjuk bizonyítani a Velencei Bizottságnak, hogy itt nem a függetlenség elleni lépésről van szó" - részletezte.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az egyházügyi törvénnyel összefüggésben vetett-e fel aggályokat az ET főtitkára, a miniszterelnök-helyettes közölte: a megbeszélésen elmondta a főtitkárnak - aki nem jelzett ezzel kapcsolatban aggályokat -, hogy milyen szempontok vezették a kormányoldalt a jogszabály megalkotásakor, így az úgynevezett businessegyházak helyzetét. Kijelentette: a magyar kabinet szerint az új egyházügyi törvény megalkotására elsősorban azért volt szükség, hogy megszűnjenek a businessegyházaknak adott adókedvezmények.

Thorbjorn Jagland konstruktívnak nevezte szerdai budapesti tanácskozásait Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel és Navracsics Tiborral; mint mondta, ezt követően is folytatódik a párbeszéd a magyar kormánnyal.

A főtitkár hangsúlyozta: azért érkezett Budapestre, mert az ET szakértelmével segíti Magyarországot abban, hogy megfeleljen "a normáknak, sztenderdeknek, fontos kötelezettségeknek, az európai emberi jogi egyezményben foglaltaknak". Hozzátette: a szervezet mind a 47 tagállamában ezt a munkát végzik, ez bevett eljárás.

A kormány kérte az ET égisze alatt működő független jogi szakértői testületet, a Velencei Bizottságot, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a bírósági reformról és az egyházügyi törvényről, illetve az ET-t, hogy beszámolót készítsen a médiatörvényről - emlékeztetett.

A bírósági reformmal kapcsolatban kiemelte: úgy vélik, az OBH létrehozásával túl nagy jogkör került "egy kézbe". Az ET elismeri és értékeli azokat a módosításokat, amelyeket a kormány bejelentett ebben a kérdésben, de a Velencei Bizottság úgy ítéli meg, hogy további munkára van szükség - közölte.
A médiatörvényt illetően úgy vélekedett, a médiatanács túl nagy hatáskört kapott. Az Ab néhány kérdésben határozatot hozott a törvénnyel kapcsolatban, azokat a módosításokat, amelyeket a kormány e tekintetben tett, még nem látták, így ez a jelentés csak előzetes - mondta.

Mint hangoztatta, az EU-nak nincs kompetenciája több kérdésben, amelyről szerdán tanácskoztak, de az igazságszolgáltatás függetlensége és a véleménynyilvánítás szabadsága lényeges európai norma, ezért fontos az Európai Bizottságnak is, hogy Magyarország miként reagál a most közzétett ajánlásokra. Megjegyezte: budapesti útja előtt tanácskozott José Manuel Barrosóval, a bizottság elnökével is.

Hangsúlyozta: az ET és az EU között szoros a kapcsolat, hiszen az EU minden tagállamának meg kell felelnie azoknak a sztenderdeknek is, amelyeken az ET alapul.

Arra az újságírói kérdésre, amely a Wikipédia honlapra hivatkozva a főtitkár állítólagos, KGB-hez fűződő múltját firtatta, Thorbjorn Jagland azt mondta, ennek semmi köze a valósághoz, "egyáltalán nem igaz" az állítás.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó