Nekimentek az MSZP-nek Gyurcsányék
Nyílt levélben kér választ Mesterházy Attilától, az MSZP elnök-frakcióvezetőjétől Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke arra, hogy miért támogatta négy szocialista képviselő a parlamentben a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását.
2012. március 13. 11:58

A Ház hétfő este 279 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Balsai-jelentést. A dokumentumban az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak ügyében szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa - Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla - azonban igent nyomott. A Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz tartozó - az MSZP-ből kivált - független képviselők nem vettek részt a voksolásban.
A szocialisták szavazataival kapcsolatban Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke kedden nyílt levélben fordult Mesterházy Attilához, arra kérve az MSZP elnök-frakcióvezetőjét, segítsen "eloszlatni egy esetleges félreértést".
Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban azt írta: hétfőn négy MSZP-s országgyűlési képviselő megszavazta a Balsai-jelentést, amely "hazug módon tálalja a 2006-os őszi, szélsőségesek által szított, Budapest belvárosát és közrendjét romboló puccskísérletet".

A DK nem meri feltételezni - folytatta -, hogy a négy szocialista képviselő - köztük a párt fővárosi elnöke és Magyarország korábbi EU-biztosa - "hirtelen máshogy emlékezik, mint amit az MSZP 2006 és 2012 között képviselt".

Molnár Csaba ezért arra kérte Mesterházy Attilát, a frakció közleményben "nyugtassa meg a baloldali közösséget", hogy a négy igenlő gombnyomás csak véletlen volt. Ha viszont tudatos volt, a DK választ szeretne kapni arra, mi az MSZP ma hivatalos álláspontja 2006 őszéről - közölte. A DK-alelnök feltette azt a kérdést is, hogy a négy "kiszavazó" kért-e, és ha igen, kapott-e engedélyt a "máshogy voksolásra".
"Kérlek, gyors és egyértelmű választ adj, mert erős felbolydulást okozott, ami történt, és muszáj ebben az ügyben tisztán látnunk a jövőbeni esetleges együttműködés érdekében is" - zárta az MSZP-elnöknek címzett levelét Molnár Csaba.

Magyar Hírlap, MTI
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
MTI Hírfelhasználó