Újabb segítség a devizahiteleseknek?
A közszférában dolgozó devizahiteleseknek kamatkedvezmény és egyszeri, vissza nem térítendő támogatás is jár az árfolyamrögzítéshez, bár a részletek még nem ismertek. A végtörlesztés után még mindig 800 ezer devizahiteles maradt Magyarországon, közülük négy-hatszázezren élhetnek az árfolyamgát lehetőségével.
2012. február 19. 16:33

Gergely Péter hitelszakértő szerint egy-két hónapon belül csökken majd a törlesztőrészletük azoknak a devizahiteleseknek, akik az árfolyamrögzítést választják. A szakember azt tanácsolja nekik, hogy ne költsék el a piaci és a fix árfolyam különbségét.

„Én úgy gondolom, hogy ennek a maradék pénznek a felét érdemes akár lakástakarék-pénztári megtakarításban is fialtatni, a másik felét akár inkább banki akciós betétekben vagy befektetési alapokban, hogyha mégis bármi probléma történik: elveszítjük a munkahelyünket, emelkedik a kamata a hitelnek – hiszen erre az árfolyamrögzítés nem vonatkozik –, akkor legyen egy olyan tartalék, ahova nyúlni tudunk, hiszen ha feléljük ezt a pénzt, és bármilyen probléma történik, akkor már további segítséget nem várhatunk.”

Még 800 000 devizahiteles maradt

A végtörlesztés után még mindig 800 000 devizahiteles maradt Magyarországon, közülük négy-hatszázezren élhetnek az árfolyamgát lehetőségével. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint „az egyik közvetlen hatás valószínűleg az lesz, hogy ha az árfolyamgát könnyebbséget hoz az adósoknak, akkor azok, akik kimondottan a fizetési nehézségek miatt akarták eladni az ingatlanukat, ők visszaléphetnek az eladástól. Ez egy kínálati csökkenést hoz, ennek mértékét nehéz megítélni, nagyjából 10 százalékra tehető. Nem biztos, hogy lesz ekkora a kínálati csökkenés, de alapvetően csökkenésre lehet számítani. A másik hatás pedig a banki hitelportfóliókon keresztül hathat, de ez közvetett hatás, ha kevesebb ember esik késedelembe, akkor a banki hitelportfóliók is könnyebben tudnak kitisztulni.”

Az árfolyamrögzítés törvényi feltétele, hogy az adós forintban törlessze a devizahitelt, ne legyen 90 napon túli elmaradása, a fedezetként szolgáló ingatlan pedig ne érjen többet 30 millió forintnál.

hírTV
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
 • Tőkeprogramot indít a kormány
  Az idén "pozitív meglepetések" érhetik a gazdaság szereplőit, a növekedés 1,5 százalék lehet fölfelé mutató kockázatokkal, az infláció gyors csökkenés mellett egyszámjegyűvé válhat év végére, a külkereskedelem és a költségvetés helyzete javulhat, a munkaerőpiac stabil marad - jegyezte meg Nagy Márton.
MTI Hírfelhasználó