Gál-Busuttil: az eljárás vége előtti ítélethozatal az autoriter módszer
Az Európai Parlament Néppárti Képviselőcsoportja felszólít a magyar kormány és az Európai Bizottság között zajló tárgyalások tiszteletben tartására.
2012. február 9. 19:56

Felelőtlenség ezen folyamat semmibevétele, a megalapozatlan politikai hisztériakeltes és a szankciókkal való fenyegetés" - hívta fel a figyelmet Gál Kinga az EP alapjogi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának (LIBE) alelnöke és Simon Busuttil igazság- és belügyi néppárti koordinátor a mai Magyarországról szóló meghallgatáson.

"A nyolc éves szocialista-liberális kormányzat katasztrofális örökséget hagyott a jelenlegi Fidesz-KDNP kormányra. A gazdasági és szociális nehézségek, az államcsőd közeli állapot, a közbiztonság hiánya elengedhetetlenné tették a mélyreható változtatásokat. A magyar választók akaratából az új jobbközép kormány egyértelmű mandátumot kapott, hogy szakítson az előző kormányok politikáival és újítsa meg az országot. Ennek megfelelően és felelősen járt el a Fidesz-KDNP kormány akkor, amikor számos új törvényt, s egy új alkotmányt fogadott el" - mutatott rá Gál Kinga.

"Érthető, hogy a változások gyors ütemét megnövekedett figyelem kíséri és sok kérdés merül fel a törvénykezés tartalmával kapcsolatban. Nyitottak vagyunk a kritikákra és tanácsokra, feltéve, hogy azok tényeken és ésszerű érvelésen, nem pedig érzelmeken és előítéleteken alapulnak. Éppen ezért sajnálatos, hogy a Magyarországgal és az egyes törvényekkel kapcsolatos állításokból hiányoznak a valódi érvek és az objektivitás. Számos tárgyi tévedés is elhangzik, mint ezt tapasztalhattuk a strasbourgi plenáris vitán, s a mai LIBE szakbizottsági meghallgatáson is - emelte ki Gál Kinga.

"A magyar kormány az elmúlt hetekben számtalanszor világossá tette: amennyiben az Európai Bizottság elemzése úgy találja, a magyar kormány megtalálja a megoldást, s megteszi a szükséges módosításokat. Ez a viták rendezésének európai módja, nem pedig kiabálni, elítélni és megbélyegezni kormányokat" - tette hozzá Gál Kinga, a LIBE bizottság alelnöke.

"Az Európai Parlament Néppárti Képviselőcsoportja felszólít a magyar kormány és az Európai Bizottság között zajló tárgyalások tiszteletben tartására. A magyar kormány nyilatkozata a mai meghallgatáson ismét megerősítette, hogy kész a konstruktív párbeszédre, nyitott az EB elemzésére és kész a megfelelő módosításokat meghozni. Ez is bizonyítja a magyar kormány az európai intézményekbe vetett bizalmát, valamint elkötelezettségét az európai értékek és normák iránt" - hangsúlyozta Simon Busuttil igazság- és belügyi néppárti koordinátor.

"Felelőtlenség aláásni ezt a folyamatot politikai hisztériakeltéssel és szankciókkal való fenyegetéssel. Ez ugyanis meggyengíti a magyar polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát és csorbítja az Európai Parlament hitelességét, ami a politikai extrémizmus megerősödéséhez és az euroszkepticizmus növekedéséhez vezet" - mutatott rá Simon Busuttil.

Göncz elítéltetné országát - a szemüvegén át van "magyar ügy"

"Ismét világossá vált, hogy a magyar kormány kettős beszédet használ: Európában európai arcát mutatja, odahaza pedig az Európai Unió ellen uszítja a közvéleményt. Nem a nemzetközi kritikák, hanem a Fidesz propagandája erősíti az euroszkepticizmust Magyarországon"- fejtette ki Göncz Kinga az Európai Parlament Állampolgári Jogi-, Bel- és Igazságügyi Bizottságában a csütörtök délután a magyarországi helyzetről tartott meghallgatást követően.

"Nem csupán az egyes törvényeket, hanem az alkotmányt és az átmeneti rendelkezéseket, valamint a sarkalatos törvényeket együtt kell vizsgálniuk az európai intézményeknek, köztük az emberi jogok érvényesülése fölött őrködő, strasbourgi székhelyű Európa Tanácsnak" - fejtette ki Göncz Kinga a meghallgatáson.

A szocialista EP-képviselő szerint a magyar parlamenten az elmúlt másfél évben keresztülhajtott törvények és törvénymódosítások olyan egységes egészet alkotnak, amelyek egymással összefüggésben fejtik ki a demokráciát és a jogállamot romboló hatásukat.

"Örülök, hogy a Bizottság immár nem csak az európai jogszabályok betűjét, hanem a szellemét is számon kívánja kérni a magyar kormányon. Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke ezt világossá tette a vitában, amikor kifejtette: azt várja, hogy a magyar kormány az Európa Tanács későbbi ajánlásainak megfelelően fogja módosítani a továbbra is aggodalmakra okot adó médiatörvényt. Sajnálom ugyanakkor, hogy a Bizottság alapjogokért felelős biztosa nem jelent meg a parlamenti vitán. Sajnálatos módon így Viviane Reding nem hallhatta azt a sok kritikus, a magyar kormány intézkedéseit bíráló véleményt, amely a parlamenti képviselők, nemzetközi intézmények tisztségviselői és a magyar civil szféra meghívott képviselőinek a szájából elhangzott az Orbán-kormány címére" - mondta Göncz Kinga.

A képviselő kifejtette: a meghallgatáson elhangzottak igazolták, hogy az Európai Parlament jogosan tartja napirendjén a "magyar ügyeket". A képviselőtestület a jövő heti plenáris ülésen szavaz a magyarországi helyzetről szóló állásfoglalás-tervezetről, amely felszólítaná az Európai Bizottságot arra, hogy kérje fel a Velencei Bizottságot a magyar alkotmányos csomag átfogó véleményezésére.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó