gondola tudósítás - A polgári összefogás erői a Várban
A polgári összefogás újabb erőinek találkozója zajlott le kedden a budavári Dísz téren. A rendezvény szereplői között volt Orbán Viktor, Pokorni Zoltán, Harrach Péter, Turi-Kovács Béla és Nagy Gábor Tamás. Az est célja az volt, hogy a polgári összefogás vezető politikusai felvázolják, hogyan képzelik el a következő négy évben a polgári jövő alakítását Magyarországon.
2002. május 8. 17:00
A budai várban türelmesen várakozó tömeg száma az órák alatt csak nőtt és nőtt, miközben a színpadon a magyar népzene legjelesebb képviselői hallatták hangjukat. A Zurgó együttes, Bognár Szilvia, Szabó Csilla énekei után Horváth Gyula színművész Ady Magyar jakobinus dala című versét adta elő.

Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke a vidék képviselőjének nevezte magát, a gazdatársadalom nevében mondta el a következőket: „A kisgazdák a választások előtt várták, hogy ez a kampány róluk is szóljon. Április 7. előtt a kormány elmondta, hogyan képzeli el a jövőt, talán túl csendesen. Ahogy Arany János írja, ha a sárdobálók beverték őket sárral, nem pöröltek, félreálltak, letörölték. Április 7-e után a gazdatársadalom megértette a hívó szót. Turi-Kovács Béla az ő nevükben kimondta: „Mi kisgazdák egyenlő felekként akarunk és tudunk részt venni az összefogásban. Félre kell tenni minden kicsinyes pártérdeket. Egyek vagyunk, együtt haladunk.” Az összefogást ki kell terjeszteni a falvakra, a vidék városaira is.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Szövetség elnöke ugyanígy megerősítette a kereszténydemokraták együttműködését a polgári összefogással. „Talán 1956-ban történt meg utoljára az, hogy a lelkekben az az erkölcsi emelkedettség jelent meg, amikor az ember képes túllépni önmagán, és saját érdekeit alárendeli a nemzet egésze érdekeinek. Ekkor megszületik valamiféle új minőségű kapcsolat: az egység. Az elmúlt négy évben felfedeztük, hogy közös értékeink vannak, és felismertük, hogy vannak közösségeink, amelyek fontosak: a család, az egyházi közösségek, a nemzet. Megjelent a lelkekben a haza szeretete. Ezek az értékek nem fordítanak szembe minket másokkal, de azt szeretnénk, ha ezek egyre több honfitársunkban megerősödnének.” Végül azt a feladatot jelölte ki a jövőben, hogy az összefogásnak le kell képeződnie polgári szervezetek szintjére.

Hende Csaba, az MDF alelnöke a jobbközép erők nevében csatlakozott az összefogáshoz. „Az MDF kész teljes erejéből részt venni és a közös ügyet szolgálni.” Az alelnök dicső őseinkre emlékeztetett, akik sokkal nehezebb időkben is kiverték a kontyos törököt és az osztrák császár katonáit is. Hősies lelkük legyen utunkon vezérlő csillagunk, s reméljük, hogy munkánk bőséges gyümölcseit a 15 milliós magyarság asztalára tehetjük majd.

A Fidesz Magyar Polgári Párt elnöke, Pokorni Zoltán örömmel kezdett beszédébe: „Azt hittem, azért gyűltünk össze, mert aggódunk a jövő miatt. De ahogy végignézek az arcokon, látom a szemekben a ragyogást. Ha csak aggódnánk, nem lennénk ennyien.” A Fidesz elnöke az elmúlt négy év példájával figyelmeztetett, hogy nem volt könnyű együttmaradni a jobboldalnak. Köszönetet mondott a kisgazdáknak azért, hogy ez sikerülhetett. S minden nehézség ellenére a Fideszre többen szavaztak 2002-ben, mint 1998-ban. Ezt a sikert pedig az irigykedők megannyi rágalma sem veheti el tőlük.
Pokorni végül azt mondta el, mire használhatja erejét az összefogás: ha eljön a pillanat, és arra lesz szükség, lépni tud majd, mert megszületett az együttműködés. Most derül ki majd azonban, hogy amit az Orbán-kormány létrehozott, gyökeret tud-e verni. Valóban fontosak-e a számunkra a megszületett értékek, tudunk-e tenni érte akkor is, ha kevesebb eszköz áll rendelkezésre. Mindannyiunkon múlik, hogy az eredmények megmaradnak-e. „Személyes üggyé vált az ország sorsa: emberek milliói jönnek rá, hogy a demokrácia nem merül ki négyévenkénti szavazásban, míg a köztes időben a tévé gondolkodik helyettük. Az ország sorsának nem nézői, hanem aktív cselekvői akarnak lenni”. Az országgyűlésben végzett munka nem lesz elég. Szükség van az összefogásara, s a legfőbb parancs a kitartás. Az egymásba vetett bizalom erejére lesz a legnagyobb szükségünk a következő négy évben.”

Orbán Viktor beszédének legelső mondatában megállapította: a választás lezárult. „A Fidesz MPP győzött, de az élelmes ezüstérmes összefogott a szemfüles bronzérmessel, és ők álltak együtt a dobogó legfelső fokára.” Mindez talán azért következhetett be, mert még nem volt elég erő, elég hit, remény és szeretet a jobboldal személyeiben. „Egy nemzet, ha magasra akar jutni, csak akkor nem szédül el, ha biztos célra szegezi szemét, és biztos talajt érez a lába alatt.” Ehhez még talán fejlődnünk kell. Itt Churchillt idézte Orbán: „A siker soha nem végleges. De soha ne add fel. Soha, soha, soha, soha, soha." „A szocialista párt, miközben az elmúlt négy évben minden törvényt és célt megtámadott, a választási küzdelemben hirtelen kijelentette: mindazt folytatni kívánják, amit a polgári kormány létrehozott. A legfontosabb, hogy azt tartsuk szem előtt: ami történik, javára válik-e a nemzetnek. És ma nem ’94-et írunk, amikor a jobboldal megzavarodott és szétdőlt. Ma semmit sem követhet el az új kormány a polgári Magyarország szándékai és akarata ellenére." „Nincsenek kormányzati eszközeink, de van sok millió ember akarata. A második fordulót az összefogás megnyerte. Új feladatuk, hogy a következő három hónapban hozzanak létre kis csoportokat, baráti köröket. Együttlétre, kis polgári csoportokra van szükség. Ezek a százszámra létrejövő polgári köröket kérem, hogy jelentkezzenek a demokráciavonalak telefonszámain, hogy tudjunk egymásról, s ha mozdulnunk kell, akkor egyszerre mozdulhassunk.Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne engedjük a Terror Háza Múzeum átkeresztelését, hogy ravasz módszerekkel külföldieknek adják el a magyar földet, hogy szétrombolják a státusztörvényt, hogy elvegyék a családoktól azt, amit megkaptak. És ez elől a küzdelem elől nem futhatunk el.”

gondola

Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó