Rendkívüli hideg és havazás vár ránk
Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat a fagy és a várható havazás miatt.
2012. február 2. 10:48

A szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a rendkívül hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megye) van elsőfokú veszélyjelzés.

Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékben nemcsak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben péntekre. Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. Emiatt további két megyében, Tolnában és Baranyában van még érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Az előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekord közeli hideg, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet. Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, a következő napokban egyre hidegebb időre kell készülni. Több helyütt napközben sem lesz mínusz 10 Celsius-foknál magasabb a hőmérséklet, és erős, viharos szélre is számítani lehet. Péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. Az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő héten a havazás megszűnik, de a hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

A nagy hideg miatt teljes hálózatán éjjel-nappal nyitva tartja az utasvárókat, várótermeket a GYSEV. Az elsősorban a hajléktalanoknak könnyebbséget jelentő intézkedés előreláthatóan február 6-ig lesz érvényben, ha azonban az időjárási körülmények indokolják, meghosszabbítják annak hatályát.

Már szerdán jelezték az MTI érdeklődésére: készenlétben vannak a speciális – elsősorban nem sóalapú – jégmentesítő anyagok, gondoskodnak a frekventáltabb állomások váróinak folyamatos működéséről, azok fűtéséről. A GYSEV ügyeletet rendelt el: szükség esetén pluszmunkatársakat rendelhet be dolgozni, erre a vállalati tervben túlóraköltséget különítettek el a vasúttársaságnál. A munkatársaknak folyamatosan biztosítanak védőitalt, általában forró teát.

MTI nyomán