Nincs szó a rendszámcsere kötelező elrendeléséről
A tárcák a rendszámok több lépcsőjű, önkéntes alapú cseréjének lehetőségét vizsgálják. Az MSZP már előre hisztizik.
2012. január 20. 16:16

A tárcák a rendszámok több lépcsőben, felmenő rendszerben és önkéntes alapon megvalósuló cseréjének lehetőségét vizsgálják, egyidejű csere kötelező elrendeléséről nincs szó - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

A hvg.hu csütörtökön azt írta: az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ebből az idén 12 milliárd forint folyhat be a tervek szerint. A hvg.hu információi szerint a kormány teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszer bevezetésére készül, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.

Az NFM közleményében azt írta: a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által vizsgált javaslat szerint a közúti forgalomban résztvevő járművek hatósági jelzése az üzembentartó vagy tulajdonos lakóhelyének, székhelyének megfelelően a megyére, esetleg járásra, városra vonatkozó jelzést is tartalmazna.

A környező országokban hosszú évek óta eredményesen működő regionális rendszámrendszer előnye, hogy annak alapján a gépjárműhöz azonnal és össze nem téveszthető módon hozzá lehet rendelni aktuális nyilvántartási helyét, üzembentartója lakóhelyét. Mint írták, területi kódot tartalmazó rendszámot alkalmaz többek között Ausztria, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Ukrajna.

Az NFM szerint a régió, megye jelölése hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez. Ennek egyebek mellett a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás eredményes betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, vagy az bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is szerepe lehet.

A tervezett ütemezés szerint a témában májusra készülhet el a részletes szabályozási javaslat, amelyet a kormány nyáron fogadhat el. Így legkorábban idén ősztől jelenhetnek meg az új típusú rendszámok, elsőként az újonnan forgalomba helyezett gépjárműveken.

Török (MSZP) előre hisztizett - Szerintük: "Elég!"

"Ez az év aztán jókora szivatóval indul.

Nem elég az egykulcsos adórendszer továbberőltetéséből származó jövedelemcsökkenés. Nem elég az áfaemelés miatti általános drágulás. Nem elég a 450 forint felé száguldó üzemanyagár. Nem elég az erőtlen forint miatti folyamatos árfolyamveszteség. Nem elég az autópályadíjak húszszázalékos emelése.

Nem elég, mert a hírek szerint most az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné az idei költségvetés bevételeit a Matolcsy-féle nemzetgazdaságtalansági tárca. Ez újabb 12 milliárd forint felesleges többletterhet róna a már amúgy is "kormányválságtól" szenvedő autósokra.

Nem elég, mert nem lehet elég. Az elmúlt másfél évben produkált unortodox gazdaságpolitika ugyanis oda vezetett, hogy a 2012-es költségvetés brutális
megszorításokkal, a maradék magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításával is csak ideig-óráig tartható.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy ne az átlagos vagy az alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalókkal, autósokkal, fuvarosokkal, kis- és közepes vállalkozásokkal, nyugdíjasokkal, diákokkal, egyszóval az emberekkel fizettesse meg a bukott gazdaságpolitikája árát!

Elég!

Török Zsolt, MSZP szóvivő

MTI, mszp.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Aradi vértanúk - Félárbócon a nemzeti lobogó
  Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
MTI Hírfelhasználó