Etiópia: két magyar az áldozatok között
Halálos áldozatokat is követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában, a kilenc megtámadott között magyarok – jelentette be szerdán az addisz-abebai kormány szóvivője, Bereket Simon.
Utoljára frissítve: 2012. január 18. 14:39
2012. január 18. 10:27

Az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentése szerint két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak.
 
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményben tudatta: az Interpol információi alapján két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz pedig elmenekült.

A turistacsoport tagjaiból kilencen egyáltalán nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar turistát, elszállították a térségből - derül ki a közleményből.

Szijjártó Péter korábban azt közölte, hogy a holttesteket délután azonosítják Addisz-Abebában, pontos információkat ezután adhatnak.

A Terrorelhárítási Központ munkatársai folyamatosan tájékoztatják Orbán Viktor kormányfőt a fejleményekről.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak - közölte a TEK az MTI-vel.

A szegedi egyetem munkatársai az áldozatok

A szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai - mondta el az MTI-nek Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután.

* * *

A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter korábban közleményben tudatta: „Orbán Viktor miniszterelnököt az illetékes magyar kormányzati szervek tájékoztatták arról, hogy Etiópiában terrortámadásban életét vesztették magyar állampolgárok. A miniszterelnök utasításának megfelelően a Terrorelhárítási Központ és a Külügyminisztérium – együttműködve külföldi partnereikkel – jelenleg további információk beszerzésén dolgoznak, hogy az eset összes körülményére fény derüljön, beleértve azt is, vannak-e további magyar érintettjei a terrortámadásnak.”

A Hír TV-nek a Külügyminisztérium sajtófőnöke megerősítette, hogy van magyar áldozat. Tóth József kiemelte: a gyilkosság egy lezárt, háborús övezetben történt. Hozzátette, hogy zajlik a hivatalos kapcsolatfelvétel az etióp hatóságokkal.

Bereket Simon etióp kormányszóvivő elmondta: az áldozatok etióp, német, belga, olasz, magyar és osztrák állampolgárok. Öten meghaltak, négy embert pedig elhurcoltak. A négy közül kettő megsebesült. Az elraboltak közül kettő etióp, kettő külföldi – tette hozzá. Pontosabb információk nincsenek.
A szóvivő szerint a turisták elleni támadást, amely Etiópia északkeleti részén történt, az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre. Az Afrikai Unió (AU) eritreai nagykövete viszont visszautasította az etióp kormányszóvivő vádját. „Ez egy szánalmas hazugság” – szögezte le Girma Asmerom.
A Bild című német újság korábban internetes oldalán azt közölte, hogy egy német és egy osztrák állampolgárt lelőttek, egy másik német pedig súlyosan megsebesült a támadásban. Két németet elhurcoltak a támadók – fűzte hozzá a lap biztonsági forrásokra hivatkozva. A német külügyminisztérium válságstábot hozott létre.

A Vörös-tenger partján fekvő, sivatagos Afari terület külföldiek számára nem biztonságos térség, ahol fegyveres bandák és nomádok gyakran garázdálkodnak.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó