Pályakezdő művész nyerte a Balassi-kard plakátpályázatát
Szűcs Zoltán szerint az irodalom és a képzőművészet könnyen házasítható
Balassi, a madarakkal szárnyaló...Az idei Bálint napi Balassi-fesztiváltémájához illeszkedő plakátpályázat győztese a fiatal művész: Szűcs Zoltán.
2012. január 8. 17:30

A sikeres alkotó ú­gy mutatja be önmagát: "Alkalmazott grafikus vagyok. Bár még csak pályakezdő, de azt a tudást, amit a Jaschik Álmos Művészeti Szakközép Iskolában szereztem, sokat hozzáadott ahhoz az elképzeléshez, hogy a kreativitásomat ne csak a lapszéli firkálgatásban tudjam kamatoztatni. Én úgy Érzem, hogy a Jaschikban eltöltött két év alatt felkészí­tő tanáraim nemcsak szakmailag, hanem emberileg is komoly támogatást biztosí­tottak. Ezúton is köszönettel adózom nekik, ha ezt olvassák."

- Miért érzett késztetést arra, hogy induljon a VII. Bálint napi Balassi-fesztivál plakátpályázatán?

Egy irodalmi jellegű téma mindig nagy izgalommal tölt el, mert ilyen esetben bátran el lehet rugaszkodni a szokványos megoldásoktól, ha a grafikai tervezésre gondolok. Másrészt egy irodalmi költemény mindig tud valami újat villantani, amire elsőre nem gondoltam volna. Pont ezért nehéz olyan megoldást találni, ami visszaadja azt az üzenetet, amit az í­ró akart tudatni az olvasóival. Bár Balassi madárverseinél a madarak - mint
szimbólumok - egy jó támpontot adtak.

- Az irodalom és a képzőművészet házasítható-e hitelesen egy plakáton?

Minden további nélkül, sőt nem csak plakátba, hanem például egy CD-borí­tóba, csomagolásba, és számtalan más grafikai megoldásba bele lehet csempészni azt a szellemiséget, amit az alkotó ki akar vele fejezni, akár
technikai megkötés nélkül. Ám sok múlik azon, hogy ki mennyire felkészült a művészetek terén és tudja rugalmasan kezelni a különböző stí­lusok egymáshoz való viszonyát. Mivel a különböző stí­lusok keverésével friss, újszerű és érdekes hatásokat lehet elérni.

- A költő a tizenhatodik században alkotott, az Ön plakátja tipikusan harmadik évezredbeli. Nehéz áthidalni az évszázadokat?

Szerintem nem. Ha a technikára gondolunk: ott van az akvarellfestés -amivel készí­tettem a plakátot - már jóval a 16. század előtt használtak, de csak a későbbi századokban tudták leginkább kihasználni a benne rejlő
lehetőségeket.
Az idő csak a formai megoldásokat változtatja, de néha még azokat is elhanyagolható mértékben. Ma is vannak, akik a kezükkel, ujjaikkal festenek, vagy rajzolnak például szénnel. Van, amikor a rajzkészségük fejlesztése végett. Van, hogy azért, mert Épp nem akad más a kezük ügyébe.
Ha úgy nézzük, az Ősemberek is ugyanezt tették, mégsem őket utánozzuk.

- Világhálós honlapja alapján Ön sikeres plakáttervező.  Hová sorolja a 2011-ben kiírt Balassi-pályázat megnyerését?

Nem tudnám eldönteni, mert ez több tényezőtől is függ. Többek között attól, hogy maga a téma mennyire érint. Vagy a szokásos vállveregetés mellett honorálják-e némi anyagi támogatással is. Én úgy gondolom, hogy ez azért is fontos, mert úgy tudom lemérni, hogy mennyire becsülik meg a munkám. Máskülönben elég szomorú, hogy milyen jelentéktelen Összegeket ajánlanak fel a pályázati kiírók (néha igen fontos témákban), ahhoz képest, hogy egy-egy nagyobb cég akár milliókat is kicsenget egy céges logóért, vagy arculatért egy grafikai stúdiónak. Ez ugye a "king" probléma, tehát, hogy egyes grafikusok túlbecsülik a saját munkájukat, És visszaélnek azzal, hogy a nagyobb cégek bőkezűen bánnak az anyagi tartalékaikkal. A lényeg, hogy valahogy soha sem oda megy a pénz, ahol tényleg szükség volna rá.

- A szokásos vállveregetés jut a Balassi-pályázat megnyeréséért is, hiszen ez a civil dí­j, noha a legrangosabb Magyarországon, nulla forinthoz juttatja a kitüntetett költőket is. Van-e mégis valami fölemelő az európai
Balassi-mozgalomban?

Igen, hisz mi, magyarok rengeteg dologban képesek vagyunk kiemelkedő eredményeket felmutatni. Még akkor is, ha ez csak önmaguknak számí­t igazán...

- Miért érzi fontosnak, hogy jelen legyen a kardátadáson, noha ott nem a plakáttervezőket, hanem a költőket tüntetik ki?

Igazság szerint kétségeim vannak a kardátadáson való részvételt illetően, hisz az útiköltség elég ijesztő, pedig nem lakok számottevően messze Budapesttől. Ha lenne önálló keresetem, akkor fontolóra venném a dolgot.
Diákként még élvezhettem annak a lehetőségét, hogy a havibérleteim "szerénynek" mondható költségén szinte korlátlanul utazhattam a fővárosba(n). Amióta ez a lehetőség nincs, csak akkor utazok, ha nagyon
szükséges. A munkaügyi beutazásokat leszámítva legutóbb a szeptemberi Critical Mass-en voltam, azt nem lehetett kihagyni!

preshaz.eu
MTI Hírfelhasználó