Újabb Fitch hitelminősítés
A Fitch Ratings: jelentősen emelkedtek Magyarorsszág költségvetési és külső finanszírozási kockázatai a befektetői hangulat romlása miatt. Megalapozatlan volt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch Ratings döntése. Az elemzőket nem lepte meg a Fitch lépése.
2012. január 6. 18:56

A cég szerint a magas kormányzati, külső és magánszektorbeli adósságállomány, valamint az ehhez társuló nagy finanszírozási igény sebezhetővé teszi az országot a befektetői bizalom kedvezőtlen irányú kilengéseitől.


A hitelminősítő felidézi, hogy a december 29-re meghirdetett, három-, öt- és tízéves kötvényekre szóló aukció részben sikertelen volt, mivel a befektetők magasabb hozamokat követeltek, mint amennyit a kormány hajlandó lett volna fizetni, bár a keresletre az ünnepi időszak is visszafogó hatással lehetett.
A január 5-i 12 hónapos kincstárjegy-aukción a kormány a tervezettnél kevesebbet adott el a diszkont kincstárjegyekből, és amit értékesített, azt is csak majdnem 10 százalékos hozammal tudta eladni. A tízéves állampapírok hozama 11 százalék közelében jár a november eleji 8 százalék helyett, a forint pedig január elején árfolyamrekordokat döntött az euróval szemben - áll a Fitch elemzésében.


A hitelminősítő szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat nagyobb mértékben romlott, mint más közép-európai országok, például Lengyelország vagy Románia esetében, ami az euróövezeti adósságválság terjedése mellett "hazai problémákat is tükröz".

A Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok pénteki leminősítéséhez fűzött londoni elemzésében közölte: várakozása szerint a készenléti jellegű IMF-megállapodás az egyetlen egyezménytípus, amelyre Magyarország reálisan számíthat.

A hitelminősítő szerint még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".


Jóllehet a kormánypárti többség az eurójegybank (EKB) javaslatainak zömét belefoglalta az MNB-ről szóló törvénybe, azonban változatlanul hagyott olyan kitételeket, amelyek a Fitch Ratings meglátása szerint csorbítják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.
Mindemellett a januárban életbe lépett új alaptörvény a gazdaságpolitika kulcsfontosságú elemeinek - például az adóztatásnak - a módosítását kétharmados parlamenti többséghez köti, és ez szűkíti a jövőbeni kormányok költségvetési kiigazítási mozgásterét - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.


A cég szerint mindezek következtében növekedett a fontossága egy új IMF-megállapodás időbeni megkötésének, ugyanakkor bizonytalanabbá váltak egy ilyen egyezség elérésének kilátásai.
A Fitch Ratings közölte, hogy újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül "időben" megkötni egy "megfelelő" IMF-megállapodást.

A tárca pénteki közleménye szerint a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható, egyebek mellett azért sem, mert a jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet.


A közleményben kiemelik azt is, hogy Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil, az ország az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudja tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.
Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni, ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása - teszik hozzá.
Szintén a Fitch-döntés megalapozatlanságát támasztja alá a tárca közleménye szerint, hogy az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek.
Hozzáteszik, hogy a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

Nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzők körében a Fitch Ratings pénteki bejelentése, miszerint megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: a lépés a levegőben volt, az elmúlt két hét eseményei alapján várható volt a Fitch lépése.
Az elemző szerint a további leminősítéseket csak akkor lehet elkerülni, ha sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU hiteléről.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejelentés után nem sokkal a forint árfolyama az euróval szemben erősebb szinten volt, mint a bejelentés előtt.
Az elemző pozitívnak nevezte, hogy megindult a tárgyalás a jegybankelnök és a miniszterelnök között.


A kormányfő pénteken parlamenti dolgozószobájában fogadta Simor Andrást, és mint az azt követő sajtótájékoztatóján elmondta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom erősítése érdekében.


Orbán Viktor közölte: Simor Andrással közös állásponton voltak abban a kérdésben, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás.
A "vitatott jegybanktörvény" kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg".
Suppan Gergely azt mondta, a találkozó segítette a forint árfolyamát is.


Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a Fitch nem meglepő lépése is rámutat arra, hogy nem fenntartható a helyzet, ebből a kormánynak "ki kell kecmeregnie".
A piac egyértelművé tette, hogy a kormánynak szüksége van az EU-IMF-hitelmegállapodásra - mondta az elemző, hozzátéve: nem számít arra, hogy a kormány nyílegyenes úton halad majd a megállapodás felé, "de a labda ezen a térfélen van".
"Nincs más opció, mint a hitelfelvétel" - szögezte le Török Zoltán, aki úgy látja: bár január végéig, az MNB kamatdöntéséig még sok víz lefolyik a Dunán, a jelenlegi helyzet alapján 50 bázispontos kamatemelés látszik szükségesnek.

Giró-Szász András szerint a kormány meglepőnek tartja, hogy a Fitch pénteken megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot.

A kormányszóvivő a bankbetétek biztonságáról tartott sajtótájékoztatón a Fitch döntését illető kérdésre azt mondta: a kormány azt meglepőnek tartja, hiszen éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött, és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.


Hozzátette: emellett az elmúlt 24 órában számtalan olyan nyilatkozat hangzott el a kormány, köztük a miniszterelnök részéről, amely világossá tette, hogy mi a kormány szándéka az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

mti
  • A botránykoalíció cinikus stratégiája
    Orbán Viktor Magyarország történelmi távlatokban is leggyűlöletesebb, leghazugabb ellenzékével szemben áll helyt.
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
MTI Hírfelhasználó