K&H Biztosító: a végtörlesztés rontja a biztosítók helyzetét, de pozitív hozadéka is lehet
Az egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése mellett a végtörlesztés miatti biztosítás visszavásárlás is rontja az idén a biztosítók helyzetét, ugyanakkor a végtörlesztésnek lehet egy pozitív hozadéka is: a havi törlesztő részlet felszabadul, és annak egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat - közölte a K&H Biztosító kedden az MTI-vel.
2012. január 3. 15:46

A cég közleménye szerint a magyar piac életbiztosítási díjtartaléka - az életbiztosítások mögött lévő befektetett összeg - 1.600 milliárd forintot tesz ki, 2010 végétől - enyhén ugyan, de - csökken. A csökkenés oka a már említett egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése és a végtörlesztés miatti visszavásárlás. A végtörlesztésnek azonban lehet egy pozitív hozadéka is: a havi törlesztő részlet felszabadul, és annak egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat.


Az uniós szabályok szerint ez év végéig meg kell szüntetni az életbiztosítások díjainál a nők és a férfiak közti megkülönböztetést. Ez növelni fogja a nők által kötött kockázati - halálesetre szóló - biztosítások díjait.


Ilyen például a hitelfedezeti életbiztosítás is, amely alapján a hitelfelvevő halálával a biztosító fizeti vissza a hitelt a banknak. Miután a nők tovább élnek a férfiaknál, ők az idén még olcsóbban jutnak az ilyen jellegű életbiztosításokhoz.


A nem életbiztosításokból származó díjbevétel a K&H Biztosító szerint tovább csökken ebben az évben. A múlt évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány tovább ejtette az árakat. Miután a biztosítók igyekeztek összekapcsolni a kgfb-t a casco-val, ez utóbbi átlagdíja is esni fog. A lakásbiztosításoknál is egyre erőteljesebb díjverseny kezd kibontakozni, főleg az internetes kalkulátorok, és az online értékesítés miatt.


Mivel a lakosság jövedelmi helyzete nem javul a közeljövőben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjármű értékesítés továbbra is alacsony szinten marad, és nem hoz új ügyfeleket ezekről a részpiacokról sem a K&H Biztosító prognózisa szerint.

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó