Elhunyt a Kedves Vezető
Szívelégtelenség okozta az észak-koreai diktátor halálát 69 éves korában. Kim Dzsongil, aki 1994 óta állt a kommunista rezsim élén, egy vonaton halt meg. A temetése december 28-án lesz, nemzeti gyászt rendeltek el.
2011. december 19. 10:45

A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn. Az észak-koreai vezetőt –hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli – helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál – közölte az állami tévé feketébe öltözött bemondója könnyek között.

A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a „Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik „szokásos" vidéki szemleútján „testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsongilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, másnapig nemzeti gyászt rendeltek el.

Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken. A tévébemondó arról beszélt, hogy Kim Dzsongil a túl sok munkába halt bele, miután "az embereknek szentelte az életét".

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 – más források szerint 27 – éves Kim Dzsongun foglalja el; Kim Dzsongil tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául. Az állami hírügynökség felszólította az embereket, hogy sorakozzanak fel Kim Dzsongun mögött.

Észak-Korea a történelem első kommunista dinasztiája. A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsongil körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.

Utódjához, fiához hasonlóan Kim Dzsongilről sem lehetett sokat tudni, amikor apja halála után, 1994-ben hatalomra került. Addig ritkán mutatkozott nyilvánosan, de állítólag ő volt az, aki 1987-ben személyesen elrendelte egy dél-koreai repülőgép lelövését. A  dél-koreai média hiú emberként, playboyként mutatta be őt, kiemelve sajátos hajviseletét, és hogy magastalpú cipőket hordott, hogy magasabbnak tűnjön.

A BBC nekrológja szerint anekdoták bizonyítják, hogy nem volt olyan ostoba, mint amennyire a déli szomszédok láttatni szerették, bár a túlzott lelkesedése az ételek és italok iránt valószínűleg igaz volt. Egy 2000-es csúcstalálkozón látták, amint tíz pohár bort fogyasztott el, és nagyon szerette a Hennessy VSOP konyakot. Egy orosz küldött, aki együtt utazott vele vonaton Oroszországon át, később azt mesélte, hogy az észak-koreai vezető élő homárokat hozatott minden nap a vonatra, és ezüst evőpálcikákkal fogyasztotta el az ételt. Az orosz szerint a vonaton együtt pezsgőztek egy csapat gyönyörű és okos nővel.

Azok szerint, akik találkoztak vele, Kim Dzsongil jól értesült volt, és szorgalmasan követte a világpolitikai eseményeket.

Index, MTI
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó