Kitakarási ügy a közmédiában - Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka megkezdi éhségsztrájkját
A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke az egész magyar közvéleménytől elnézést kért a kiretusálás miatt. Deutsch Tamás fideszes képviselő szerint el kellene bocsátani a cégtől a "kitakarási ügy" három, a vizsgálatban felelősnek talált munkatársát.
2011. december 10. 19:25

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke az egész magyar közvéleménytől elnézést kért, amiért 2011 decemberében megtörténhetett, hogy Lomninci Zoltán egykori főbírót kiretusálják a közmédiában. Pénteken a közmédia székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ha szombaton délután két óráig nem történik "radikális változás", a székház épülete előtt határozatlan ideig éhségsztrájkba kezd.

A TFSZ alelnöke azt mondta: az ügyben nem történt valódi vizsgálat. Három munkatársat arról tájékoztattak, hogy egy előzetes elbeszélgetésre hívják őket az MTVA vezérigazgatóságára. Az ügyről szóló közlemény pedig már azelőtt megszületett, hogy az érintettek tudták volna, hogy milyen büntetést fognak kapni. Nagy Navarro Balázs szerint a behívott kollégákat csak arról kérdezték, hogy általában hogyan készítenek egy anyagot a közszolgálati televízióban, a konkrét esetről viszont nem.


A TFSZ alelnöke azt mondta: "felülről jött az utasítás". A TFSZ így nem tekinti lezártnak az ügyet, mert "szeretnék tudni, kik az igazi felelősök" - tette hozzá, kitérve arra: szerinte a mostani ügy csak a jéghegy csúcsa. A közmédiában manipulációk zajlanak, vannak még "szégyenteljes dolgok, amik megtörténnek nap mint nap és kivizsgálatlanok maradnak" - állította.
Nagy Navarro arra is kitért, hogy szakszervezetük a közelmúltban tartott egy rendkívüli sajtóértekezletet, amelyen az MTV, a Duna TV és az MTI is részt vett, mégsem adtak róla hírt. Ez ügyben mindhárom médiaszolgáltató vezérigazgatóját megkeresik és felhívják a figyelmet, hogy megsértették a közszolgálati műsorszsolgáltatókra vonatkozó törvényi szabályokat - jelentette be.


Az MTI Nonprofit Zrt. nevében Belénessy Csaba vezérigazgató, az Emberi Méltóság Tanácsa nevében pedig Lomnici Zoltán elnök pénteken közös közleményt adtak ki, melyben Belénessy Csaba - mint a közmédia hírműsorainak szakmai irányítója - a nyilvánosság előtt is megkövette Lomnici Zoltánt a 2011. december 3-án a köztelevíziók esti hírműsoraiban elkövetett súlyos szakmai hiba miatt.


A nemzeti hírügynökség üdvözli az MTVA által lefolytatott fegyelmi eljárást, elismeréssel adózik az Emberi Méltóság Tanácsának tevékenysége előtt és a jövőben is az egyes események fontosságának megfelelő súllyal számol be a szervezet nyilvános rendezvényeiről - áll a tájékoztatásban.
A közös közlemény arról is tájékoztat, hogy Lomnici Zoltán elfogadta a bocsánatkérést és az ügyet lezártnak tekinti.


Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megköveti Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét a december 3-án 18 órakor a Duna Híradóban, majd az m1 19.30-as Híradójában elkövetett, személyét sértő szakmai hibáért.


A tájékoztatás szerint Lomnici Zoltántól a Híradó felelős szerkesztője még december 3-án este telefonon bocsánatot kért. A vasárnap reggeli Híradóba, valamint az MTVA internetes oldalaira a tudósítás hibátlan változata került fel.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának el kellene bocsátania a cégtől a "kitakarási ügy" három, a vizsgálatban felelősnek talált munkatársát. A politikus szombaton az MTVA budapesti Naphegy téri épületének kijárata előtti járdára egy ugróiskolát rajzolt, szavai szerint azért, hogy a felelősök a kapun kisétálva azon "elugrálgassanak", elhagyva így a szakmát.

Deutsch Tamás idióta, megmagyarázhatatlan dolognak nevezte, hogy a Duna Televízió és az m1 Híradójában kitakarva jelent meg Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke december 3-án. Úgy vélte, a történtekért felelősséget kell viselniük az érintetteknek, "el kell bocsátani azokat az embereket, akik ilyet tettek, csak ez lehet a következmény".
A politikus szerint a szóbeli, írásbeli figyelmeztetés nem elég az "állítólagos" szakmai hibáért. Azt mondta, szakmai hibának mondani a történteket olyan, mintha a minapi pénzszállítórablás tettesei is szakmai hibát követtek volna el.


Az EP-képviselő az újságíróknak azt mondta: a sajtószabadság szeretete hozta az MTVA épülete elé, mert szavai szerint a Lomnici Zoltánnal történtekhez hasonló eljárásnak bárki áldozata lehet.
A szabadság hiánya vagy megsértése kiszolgáltatottá, védtelenné tesz, míg a szabadság megvéd, erőt ad - hangoztatta.


Deutsch Tamás sajtótájékoztatóját az 1956-os forradalmár, később kivégzett Mansfeld Péter arcképével díszített pólóban tartotta; amit azzal indokolt, hogy a fiatalember "nem azért adta életét a magyar szabadságért, hogy utána bárki, következmény nélkül, mindannyiunk közös szabadságát fenyegethesse".


Az eset után az MTVA és az MTI vezérigazgatója is megkövette a volt főbírót, aki jelezte: az ügyet lezártnak tekinti. Szabó László kommunikációs igazgató tudatta: az MTVA vezérigazgatója teljes körű vizsgálatot rendelt el, amely csütörtökön lezárult. A vizsgálatban érintett három munkatárs a szakmai hibát elismerte, és vállalta a felelősséget. Az érintett munkatársak vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak.

Nagy Navarro Balázs piros lapot helyezett egy Tisztességes Tájékoztatásért Mozgalom feliratú dobozba a Kunigunda utcai tv-székház előtt, ahol megkezdi éhségsztrájkját.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • A baloldal diktatórikus hajlamú
  A glaszékesztyűs magyar rendszerváltás és annak következményei (4. rész)
MTI Hírfelhasználó