A hungarikum-törvény a tavasszal kerülhet a parlament elé
Elkészült a nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat, amelyet várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán vitatnak meg a képviselők - mondta Horváth Zsolt, (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a hungarikum-törvény egyik előkészítője a Hungarikum konferencián pénteken Tihanyban.
2011. november 25. 21:09

A Hungarikum Napok alkalmából rendezett szakmai tanácskozáson elhangzott: a 2010 végére elkészült törvénytervezethez - amelyet majd a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszt az Országgyűlés elé - civil szervezetektől, őstermelőktől több száz indítvány érkezett.


Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy a törvény a hungarikumok tételes felsorolását nem fogja tartalmazni, hanem objektív minőségi és értékbeli kritériumokat határoz meg. Hozzátette: bárki bekerülhet a hungarikumok közé aki az adott kategóriáknak megfelel. Lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek, és a képzeletbeli piramis csúcsán a hungarikumok szerepelnek - mondta a képviselő. Közlése szerint a helyi értékekről a települések önkormányzatai döntenének, a megyei értékeket a megyei önkormányzatok bírálnák el, a nemzeti értékeket egy külön erre a célra létrehozott, elismert szakemberekből álló bizottság minősítené. Kiemelte, hogy a minősítés nem szól örökre, a kritériumok nem teljesítése esetén ki lehet majd kerülni a hazai értékek közül.


A hungarikumok köre a kereskedelmi forgalomban kapható termékek mellett lefedné az épített örökséget, természeti, kulturális, művészeti értékeket, de hagyományőrző csoportok és szellemi alkotások is bekerülhetnek a különleges oltalmat élvező körbe - mondta Horváth Zsolt.


A konferencián Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a törvény mielőbbi megalkotását sürgette. Fontosnak tartotta, hogy a hungarikumok védelméről szóló törvény a tanúsító védjegy használata mellett kedvezményeket is biztosítson a nemzeti gyűjteménybe tartozók számára.

Példaként a védjegy díjmentes használatát, a szellemi és iparjogvédelmi díjak mérséklését és külön pályázati lehetőségeket említett. Közlése szerint a manufaktúra évente 20 millió forintot költ iparjogvédelmi oltalmak meghosszabbítására. Hozzátette: szeretnék azt is elérni, hogy a hungarikumokat hamisítókat szigorúbb büntetéssel sújtsák.


A konferenciát követően a Premium Hungaricum Egyesület hét magyarországi pincészet egy-egy borának - közöttük két Veszprém megyei pincészetnek - adományozott megkülönböztető védjegyet.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó