Nemzetpolitikai kutatóintézet alakul
Nemzetpolitikai kutatóintézet alakult a fővárosi Magyarság Házában, az intézet első rendezvényeként Jogsegély a gyakorlatban címmel rendeznek pénteken tanácskozást. A rendezvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg.
2011. november 25. 11:35

A rendezvényen felszólal Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Kisebbségi Munkacsoport elnöke, majd nemzetközi kitekintés következik.


A blokkban felszólal Alan Phillips, kisebbségi jogi szakértő, a Minority Rights Group International korábbi igazgatója, aki a kisebbségi nyelvhasználati jogok megvalósulásáról beszél. Előadást tart Tove Malloy, az European Center for Minority Issues igazgatója, ő az európai régiókban a nemzeti kisebbségek részvételi jogait tekinti át.


Délután külhoni civilek témakörben kerekasztal beszélgetést tartanak, amelyen a határon túli magyarság jogérvényesítésének és jogvédelmének lehetőségét veszik górcső alá.

Magyar emberek sehol a világon nem lehetnek másodosztályú, másodrangú állampolgárok, elfogadhatatlan, hogy ami más nemzeteknek természetes, abból a magyar nemzetrészek ki legyenek zárva - szögezte le Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a most alakult Nemzetpolitikai Kutatóintézet pénteki, budapesti tanácskozásán.

"Nem tudjuk elfogadni azt, hogy ami Európában mindenütt természetes emberi jog, azt a magyarok esetében korlátozzák" - fogalmazott Semjén Zsolt a Jogsegély a gyakorlatban mottóval megrendezett konferencián, hozzátéve: a leghatározottabban visszautasítják, hogy bárki másodosztályú állampolgárnak bélyegezhessen, akként kezelhessen magyar embert.


Semjén Zsolt kitért arra, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkárral pénteken találkozik Boldoghy Olivérrel, a szlovák állampolgárságától a magyar állampolgárság felvétele miatt megfosztott felvidéki vállalkozóval, és áttekintik, milyen segítséget tudnak neki nyújtani.


A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a tanácskozáson mérföldkőnek nevezte a kutatóintézet létrehozását, amelynek - fejtette ki - három funkciója, feladata lesz: tudományos kutatóintézetként, jogvédő központként működik, illetve egy olyan kulturális fórum lesz, ahol a magyarság értékeit be tudják mutatni.

MTI
MTI Hírfelhasználó