Makovecz-kiállítás nyílt Velencében
Makovecz Imre emlékkiállítás nyílt Velencében magyar és olasz képzőművészek alkotásaival. A Genius loci (A hely szelleme) című tárlat a Biennále területén, a Szent Márk térrel szemközti egykori sóraktárak épületében kapott helyet.
2011. november 23. 11:08

A 76 évesen idén elhunyt Kossuth-díjas építész munkásságát a műveiről készült negyven építészeti panel, tervrajz és fénykép idézi fel a kedden nyílt kiállításon. Ezeket az olasz (Velence, Milánó, Bari, Macerata) és magyar (Szeged, Pécs) képzőművészeti akadémiák és egyetemek művészeinek, professzorainak és diákjainak alkotásai egészítik ki, az itáliai képzőművészeti akadémiákon Erasmus-ösztöndíjjal tanuló magyar hallgatók műveivel együtt.


A december 22-ig látogatható kiállítás kurátora Nagy Maya festőművész. Az Itáliában élő, huszonhét éve a velencei és más olasz képzőművészeti akadémiákon tanító Nagy Maya az MTI-nek elmondta: ez a tizenkettedik Makovecz-kiállítás, amelyet Olaszországban bemutat. Beszámolt arról, hogy három éven át dolgozott az eredetileg nem emlékkiállításnak szánt tárlat előkészítésén. Az esemény rendezője Nagy András volt.


A velencei sajtó által is kiemelt kulturális esemény megnyitóján jelen volt többek között Luigino Rossi, a Velencei Képzőművészeti Akadémia elnöke, Enrico Zoppas, Magyarország tiszteletbeli velencei konzulja, Aranyi Sándor festőművész. Nagy Maya kiemelte az MTI-nek, hogy az organikus építészet atyjának tartott Makovecz technológiai innovációi Olaszországban is iskolát teremtettek.


A magyar építészre emlékeznek a Velencei Képzőművészeti Akadémián csütörtökön egy konferencián is, amelyet a Makovecz Imre olasz támogatójaként számon tartott Paolo Portoghesi építész nyit meg a magyar kolléga szakrális művészetéről szóló előadással. Ugyanitt november 30-án kerekasztal-beszélgetést tartanak a Makoveczhez kapcsolódó Kós Károly Alapítványról, a Magyar Művészeti Alapítványról és a Vándoriskoláról.

MTI
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
MTI Hírfelhasználó