Makovecz Imre emléktáblát avattak Kakasdon
A 76 éves korában idén elhunyt, Kossuth-díjas építész "időtlen" épületeit egykori tanítványa méltatta.
2011. november 20. 08:18

Az emléktáblát, amelyet a "faluház tervezéséért, a község erkölcsi támogatásáért hírnevének öregbítéséért a hálás kakasdiak" helyeztek el, Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság elnöke és Bányai Károly, Kakasd polgármestere leplezte le az épület székely tornyának falán.

Makovecz Imre házai a múlt üzenete és a jövő emlékezete - mondta méltatásában Csernyus Lőrinc, az iskola- és stílusteremtő építész egykori tanítványa. Szövetségre lépett az idővel, az idő szövetséget kötött Makovecz Imrével, s ez csak keveseknek adatik meg - fogalmazott.

A kakasdi faluház, amelyet Makovecz Imre 1986-ban tervezett, 1987 és 1994 között épült meg. Az 1300 négyzetméteres, organikus stílusú, faszerkezetű épület két tornya az összetartozás jelképe. Az egyik, fazsindellyel fedett torony a Tolna megyei községben otthonra talált székelyekre, a kakasdi római katolikus templom mintájára épült torony a németajkú lakosságra utal. A székely torony bejárata előtt öt székely kapu a volt szülőföld, Bukovina öt községére emlékeztet. A faluház ünnepek, közösségi rendezvények mellett három székely és sváb emlékeket bemutató tájszobának is helyet ad.

Makovecz Imre a kakasdi faluházról egy 1988-ban készült riportban úgy fogalmazott: egy hely, amely a faluközösség tulajdona, és amely nincs kisajátítva egyetlen közösség számára sem.

MTI
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
  • Brüsszelben koszorúzott a honvédelmi miniszter
    Benkő Tibor: Magyarország ütemterv szerint halad azzal a 2024-ig megvalósítani kívánt vállalásával is, hogy a hazai összterméke (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogja fordítani.
MTI Hírfelhasználó