A válságnak spirituális gyökerei vannak
Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke szerint a jelenlegi válságnak spirituális gyökerei vannak - az a bizalom és a hitelesség hiányából fakad -, ezért a krízisre adott válasznak is spirituális természetűnek kell lennie.
2011. november 17. 22:17

A református püspök a zsinat ülését megnyitó beszédében azt mondta: "a józan döntések meghozatala érdekében a mítoszokat, bálványokat le kell dönteni", mert "a nagy szavak, a megváltónak kikiáltott gondolatok" üres jelszavakká silányulhatnak - közölte a zsinat kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.


Bölcskei Gusztáv szerint a zsinatnak aktuális válaszokat kereső közösségnek kell lennie "ezekben a nehéz időkben". A püspök a közlemény szerint úgy fogalmazott: "csak akkor várhatjuk, hogy a világ megszabaduljon a bálványaitól, ha egyházként mi magunk is meg tudunk szabadulni a sajátjainktól".
Utalt arra, hogy az idén tisztújítás esedékes a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) élén, valamint bejelentette: megszületett a megállapodás az egyházi intézményekben dolgozók bérkompenzációjáról. Mint mondta, az összeg első részlete már megérkezett, és reményeik szerint a jövő évi bérkompenzáció összege is megjelenik az állami költségvetésben.


Bölcskei Gusztáv beszámolt arról, hogy szeptemberben 12 új református oktatási intézmény kezdte meg a munkát, 6 pedig új tagintézménnyel egészült ki, míg a szeretetszolgálat területén 73 új szolgálati ág indult az utóbbi időszakban. Kitért arra is, hogy a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola intézményileg egyesült.
A püspök megemlítette a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium szeptemberi elindulását, továbbá szólt arról, hogy Balla Pétert a Károli Gáspár Református Egyetem rektorává nevezték ki.


Kitért a Generális Konvent nyári temesvári ülésére, ahol a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnöksége aláírta a nyilatkozatot a közösségüknek a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozásáról. A püspök utalt a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház új elnökségének a beiktatására is.


Jelentésében Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke szólt a Református Törvényhozók Fórumának szeptemberi megalakulásáról, amellyel kapcsolatban reményének adott hangot, hogy "valóban kiegyensúlyozott és érdemi párbeszéd alakul ki a református honatyák és a református egyház között" - áll a közleményben.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó