300 milliárd a tét
Magyarország hatalmas csatában áll az Európai Bizottsággal – írja a Világgazdaság.
2011. november 9. 08:20

A lap szerint éveken át szabálytalanul használt fel Magyarország egyes EU-támogatásokat. A közlekedésfejlesztésre szánt uniós pénzekből fizette olyan beruházások – például az M7-es fejlesztés - áfáját is, amelyet nem lett volna szabad.

Az ügyben indított két eljárásban már alulmaradt Magyarország Brüsszellel szemben, most a harmadikról folyik a huzavona. Ha most is az Európai Bizottság marad fölül, akkor az összeget arra kell felhasználni, amire eredetileg kaptuk, elektromos járművek beszerzésére.

A Világgazdaság szerint a tét háromszázmilliárd forint. Ha az Európai Bizottság marad fölül, akkor a költségvetésnek a pénzt át kell csoportosítania a pénzt a Közlekedési operatív program kasszába, és még év végéig ki kell írni a tendereket. Ha késlekedünk, kifutunk az időből, a pénz elvész. Loppert Dániel, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szóvivője a lapnak azt mondta, nem kell aggódni, bőven van annyi terv, amire elkölthető az összeg. Ahhoz azonban, hogy a pénzt járműbeszerzésre lehessen fordítani, csak a kormány dönthet.

Hír24 / Világgazdaság
MTI Hírfelhasználó