Százmillió forint az artmozik digitalizációjára
Két fővárosi és hét vidéki artmozi összesen 100 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) idei digitalizációs pályázatán, amelynek eredményét Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár jelentette be szombaton a budapesti Puskin moziban.
2011. november 6. 11:35

A filmek jelentős része már régóta digitális technikával készül, ennek minősége mára elérte a celluloid szalagokét - mondta a pályázat eredményhirdetése előtt a NEFMI kulturális államtitkársága mozgókép-művészeti főosztályának vezetője.

Bokor Attila kiemelte: a magyarországi multiplexek szinte teljesen átálltak a digitális vetítésre, ezért várhatóan a forgalmazók is kizárólag digitális formátumban fogják terjeszteni filmjeiket.

Hogy a "digitális forradalomból" a hazai artmozi-hálózat se maradjon ki, a NEFMI pályázatot hirdetett a kategória számára 100 millió forintos keretösszeggel. A kiírásra végül tizenhárom artmozi jelentkezett, összesen 152,5 millió forintnyi támogatási igénnyel.

A budapesti Puskin mozi Metropolis terme és a budapesti Toldi mozi Nagyterme 10-10 millió, a miskolci Művészetek Háza Béke terme, a szombathelyi Agora-Savaria Filmszínház Nagyterme, a Tapolcai Városi Mozi és a Ceglédi Uránia mozi Huszárik terme 12,5-12,5 millió, a Gödöllői Városi Filmszínház 11,7 millió, a szentendrei P'Art mozi 10,6 millió, a szombathelyi Agora-Savaria Filmszínház Kamaraterme pedig 8,2 millió forint támogatást nyert el.

Szőcs Géza elmondása szerint az artmozik digitalizációjára a NEFMI 2012-ben is 100 millió forint keretösszeggel ír ki pályázatot. Erre azon regionális központok filmszínházainak jelentkezését is várják, amelyek idén nem vettek részt a kiírásban

inforadio / MTI
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó