Újabb sziget születhet az óceánon
Újabb szigettel bővülhet hamarosan a Kanári-szigetcsoport. A térségben folyamatosak a földrengések és egy víz alatti tűzhányó törekszik a felszín felé.
2011. november 6. 09:35

Új szomszédja születhet a Kanári-szigetcsoport egyik kis szigetének, El Hierrónak. Hetek óta ömlik a láva a víz alatti tűzhányókból, a napokban pedig egyre erősödő földrengések rengetik meg a földet és a vizet napok óta. A helyszín szokatlan, hiszen az elmúlt 2000 évben a térség legaktívabb vulkáni területe La Palma volt.

A földrengések az utóbbi napokban egyre erősödtek, pénteken este a Richter-skála szerinti 4,4-es rengés rázta meg a térséget. A hatóságok éjszakára lezárták a sziget Los Roquillos nevű alagútját. A spanyol nemzeti földrajzi intézet szerint elképzelhető, hogy ennél erősebb rengések is lesznek, amelyek a szigetet is komolyan érintik - az esetleges földcsuszamlások miatt Las Puntas városában 11 lakóházat már evakuáltak.

A kiömlő láva egyelőre 100 méterrel a tengerfenék felett jár, de még további 150 méternyi megszilárdult kőzetolvadékra lenne szükség ahhoz, hogy elérje a vízfelszínt, és új sziget születhessen. A geológusok szerint egyelőre nem lehet tudni meddig fog tartani a folyamat, amely tenger alatti hasadékként kezdődött.

hir24
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó