Válasz Morvai Krisztinának: a "két állam"-megoldásban vagyunk érdekelt
Martonyi: Magyarország érdekelt a "két állam"-megoldásban: egy önálló, életképes, területileg összefüggő palesztin állam megalakulásában, amely egy biztonságban élő Izrael mellett békében létezik.
2011. szeptember 29. 19:18

Ennek eléréséhez az egyetlen járható út az igazságos és tartós, a két fél közvetlen tárgyalásain kidolgozott rendezés - közölte Martonyi János külügyminiszter csütörtökön nyílt levélben, Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő hozzá intézett előző napi nyílt levelére válaszul.

Morvai Krisztina a külügyminiszternek írt nyílt levelében azt tudakolta, hogy Schöpflin György fideszes európai parlamenti (EP) képviselő "szakszerű és meggyőző érvelése" tekinthető-e a hivatalos magyar álláspontnak a palesztin államiság kérdésében, illetve milyen álláspontot képvisel a Külügyminisztérium, a kormány ebben az ügyben. Mint írta, Schöpflin György kifejezetten az önálló palesztin állam elismerése, ENSZ-tagsága mellett foglalt állást, és kritikával illette azt ezt ellenző izraeli érveket.

Schöpflin György fideszes európai parlamenti (EP) képviselő kedden az EP közel-keleti vitájában azt mondta, a palesztin állam létrejötte immáron politikai ténnyé vált. A magyar néppárti képviselőcsoport közleménye szerint Schöpflin úgy fogalmazott, hogy "Palesztina államiságának teljes elismerése valósággá vált, akár elismeri az ENSZ, akár nem."

Martonyi János csütörtöki nyílt levelében, amelyet a Külügyminisztérium sajtófőosztálya juttatott el az MTI-hez, emlékeztette a jobbikos EP-képviselőt, hogy múlt pénteken a kvartett - az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ - erőfeszítéseinek eredményeképpen nyilatkozatot fogadtak el, amely a tárgyalások azonnali, feltételek nélküli újraindítására szólítja fel az érintett feleket. Magyarország üdvözölte a kvartett javaslatait, azokat célravezetőnek és tartalmasnak ítéli - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke múlt pénteken - ENSZ-közgyűlési beszéde előtt - átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak azt a kérelmet, amelyben arra kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, ismerjék el a világszervezet teljes jogú tagállamaként Palesztinát. A palesztin lépés nyomán a két fél között közvetítő kvartett képviselői közleményt adtak ki, amelyben arra hívták fel az izraelieket és a plaesztinokat, hogy egy hónapon belül üljenek ismét tárgyalóasztalhoz, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjaikat, és 2012 végéig kössék meg a végső státuszról rendelkező békeszerződést.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy Magyarország nagyon kedvezően értékeli Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének erőfeszítéseit. "Célunk, hogy az Európai Unió egységes hangon tudjon megszólalni ebben az igen fontos külpolitikai kérdésben, ezért minden erre irányuló törekvést aktívan támogatunk" - írta Martonyi János.

Mint rámutatott, magyar megítélés szerint a kvartett esélyt adott a tárgyalások újraindítására, és ezzel a lehetőséggel mindkét félnek élnie kell, az elkövetkező hetek meghatározó jelentőségűek a folyamat alakulásában.

Úgy fogalmazott: "A magyar álláspont régóta teljesen egyértelmű, világos, határozott és elvi. Érdekeltek vagyunk a "két állam"-megoldásban: egy önálló, életképes, területileg összefüggő palesztin állam megalakulásában, amely egy biztonságban élő Izrael mellett békében létezik. Ennek elérése érdekében egyetlen járható út az igazságos és tartós, a két fél között közvetlen tárgyalások útján kidolgozott rendezés".

Magyarország olyan megállapodásra törekszik - hangsúlyozta a külügyminiszter -, amely csökkenti, és nem növeli a felek közötti feszültséget. A kérdéskör összetettsége miatt kizárólag a kölcsönös kompromisszumok vezethetnek célhoz, csakis ilyen módon lehet kimozdulni a jelenlegi holtpontról és válik lehetővé a béketárgyalások újraindítása - tette hozzá.

Martonyi János végezetül fontosnak tartotta rögzíteni, hogy nem szerencsés összemosni a palesztin államiság kérdését a teljes jogú ENSZ-tagságot célzó, múlt héten benyújtott kérelem ügyével. Mint felidézte, a palesztin állam kikiáltását 1988-ban Magyarország elismerte, a Palesztin Hatósággal - a rámalláhi magyar és a budapesti palesztin nagykövet aktív közreműködésével - szoros kapcsolatokat ápol, az államépítési törekvések támogatása Magyarország nemzetközi donortevékenységében kiemelt szerepet kap.

A külügyminiszter egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen is kitért Schöpflin Györgynek az EP közel-keleti vitájában hangoztatott véleményére. Azt mondta, a magyar kormány álláspontja nem áll messze attól, amit Schöpflin György a palesztin államisággal kapcsolatos nyilatkozatában megfogalmazott, megállapítva, "mi is azt mondjuk, hogy itt van egy realitás, egyébként ezt a realitást mi 1988-ban elismertük". Hozzátette, az már más kérdés, hogy "a jogi státus kérdését mikor és hogyan célszerű elővenni".

Martonyi János közölte, nem lát különösebb gondot abban, hogy Schöpflin György "azt mondja, hogy a palesztin állam egy politikai tény, realitás, és el kell választani a jogi státust a politikai realitásoktól".

MTI