Egyre gyakoribbak az online bizonyítékok
Az ügyvédek negyede használt már fel online bizonyítékot, leggyakrabban munkaügyi és családjogi perek során.
2011. szeptember 20. 11:32

A legjellemzőbb bizonyítéktípusok az email üzenetek, a Facebook és iWiW bejegyzések - derül ki a Ügyvédbróker.hu által  szeptember elején készített online kutatásából.

Aki bizonyítékot keres az interneten, az talál

A válaszadó ügyvédek több mint fele nyitott az online bizonyítékok felhasználása iránt, és már keresett az interneten bizonyítékot, többnyire - 88 százalékban - sikeresen. Online bizonyíték leggyakrabban a munkaügyi perek során (62 százalék), válóperben, illetve gyermek-elhelyezési perben (44-44 százalék) és személyiségi jogi perek során (38 százalék) fordul elő.

Az email üzenet buktat le leggyakrabban

Az internetről származó bizonyítékok forrása leggyakrabban (87 százalék) az email üzenetek, ezt követi a két legnépszerűbb közösségi portál, a Facebook 31 százalék és az iWiW 23 százalék. Ennél kisebb gyakorisággal fordul elő a böngésző előzményeinek (18 százalék) és a társkereső oldalak (15 százalék) bizonyítékként való használata.


A közösségi portálokon a küldött üzenet szolgál bizonyítékul a leggyakrabban: az ügyvédek 46 százaléka találkozott ilyen jellegű bizonyítékkal. Szintén gyakori, egyaránt 28 százalék  a közösségi oldalakon megjelenő fényképek és az  üzenőfalon megjelent bejegyzések bizonyítékklént való felhasználásának gyakorisága.

Jellemző az óvatlanság

Az Ügyvédbróker.hu felmérése rávilágított arra is, hogy az ügyfelek sokszor nagyon óvatlanok. Az ilyen esetekben nem nyilvánosan elérhető információk szolgálnak bizonyítékul. Gyakran az ellenérdekelt fél hozzáféréssel rendelkezik a postafiókhoz vagy a közösségi médiában lévő személyes profilhoz (15 százalék).

Bár a bizonyítékok többsége nyilvánosan hozzáférhető adat (82 százalék), rendre előfordul hogy az ellenérdekelt fél az ügyfél email fiókjának, vagy közösségi profiljának feltörésével (15 százalék) jut hozzá olyan bizonyítékokhoz, amelyek befolyásolják egy-egy ügynek a kimenetelét.

A kutatást az Ügyvédbróker.hu végezte. A felmérés típusa online felmérés, strukturált (zárt) kérdésfeltevéssel. A kutatási minta nagysága az összes magyar ügyvéd 1,5 százaléka, az elemszám 146. A felmérés nem reprezentatív.

www.ugyvedbroker.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó