Razziák a játszótereken – Íme, az eredmény!
A közelmúltban zárult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) játszótereket célzó vizsgálata. A családháló.hu június elején már beszámolt a felmérés kezdetéről, ezúttal Fülöp Zsuzsannát, a hatóság szóvivőjét az eredményekről faggatta.
2011. szeptember 15. 15:15

Az NFH a kutatással elsősorban az esetleges balesetek számát szeretné redukálni, azokat, amelyeket a nem korszerű és a szigorú műszaki szabályozásnak nem megfelelően kialakított játszótéri eszközök használata okozhat – érvelt a vizsgálat szükségessége mellett Fülöp Zsuzsanna. A kutatás valóban nem kérdés, hiszen a gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sok időt töltsenek a szabad levegőn, illetve az is, hogy sokat mozogjanak.

Csakhogy az erre legalkalmasabb helyszínen, a játszótéri eszközök használata különböző veszélyeket, kockázatokat is magában rejt. „Megfelelő, a szabványok előírásait figyelembe vevő tervezéssel, anyagválasztással, telepítéssel és rendszeres karbantartással azonban egyes veszélyek kizárhatóak, mások csökkenthetőek, minimalizálhatóak, elfogadható szinten tarthatóak” – mutatott rá a megoldásra Fülöp Zsuzsanna. Mint megtudtuk, az NFH kutatása nemcsak a kereskedelmi forgalomban árusított játszótéri eszközök forgalmazására fókuszált, hanem a közterületi játszótereken található, már telepített játszótéri eszközök üzemeltetési körülményeire is.

Hibák, hiányosságok és egyéb észrevételek

A hatóság szóvivője az eredményekről szólva kifejtette: 58 kereskedelmi egységben összesen 2.247 db játszótéri eszköz ellenőrzésére került sor, melyből 389 darab esett kifogás alá. Tehát 17 százalékos a hibaarány. A megfelelőségi tanúsítványok meglétével és jelölések szempontjából is csak minimális hiányosság került megállapításra. A játszótéri eszközök dokumentációját jellemzően abból az okból kifogásoltuk, hogy a játszótéri eszköz általános terméktájékoztatója, telepítési, szerelési, karbantartási, felülvizsgálati és használati utasítása magyar nyelven nem állt rendelkezésre, vagy hiányos volt – fűzte hozzá. 

A további eredményekről ide kattintva olvashat.

családháló.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó