Görög klíma a Kárpát-medencében?
Immár évek óta tart a hőmérsékleti libikóka, amit tovább nehezítenek a korábban csak a hírekből ismert szörnyű viharok és özönvízszerű esőzések. De vajon milyen következménye lehet ennek a szeszélyes időjárásnak? A Magyar Rádió utánajárt a kérdésnek.
2011. szeptember 13. 11:10

Loksa Gábor, a Szent István Egyetem meteorológus, környezetvédelmi szakmérnöke azt mondja, úgy néz ki, hosszabbá válhat a vegetációs időszak, ami azt jelenti, hogy a gazdálkodást veszélyeztető, korlátozó időjárási helyzetek tere, ideje csökkenhet, azaz biztonságosabbá válhat a termelés, ugyanakkor a változás, sajnos, minden egyéb negatív tényezőnek (kártevők, gyomnövények) is kedvezhet.

A változás eredménye az is, hogy hosszú távon egyre kevesebb lesz a csapadék mennyisége - még ha vannak is évek, amikor a víz mindent eláztat -, ugyanakkor a csapadék intenzitása nő, így kevesebb víz marad meg a talajban. A Kárpát-medencében arra lehet számítani, hogy az óceáni hatás gyengül, nyáron a mediterrán, télen pedig kontinentális hatás erősödik, valószínűleg egyre inkább kettejük párharcában élünk majd, ezek a hirtelen, ugrásszerű változások azonban nem kedveznek az élővilágnak, nehezen éli meg azokat.

A szakember azt mondja, az évszázad közepére körülbelül olyan lehet az idő itt, mint most Észak-Görögországban, erre pedig, bizony a nemesítőknek, mezőgazdászoknak is fel kell készülniük. Loksa Gábor fontosnak mondta a nagy vizek tározókban való megőrzését is, ahelyett, hogy - ahogyan most tesszük - gyorsan levezetjük azokat.

A mai görög mezőgazdaságban egyébként a búza- és a kukoricatermelés a meghatározó, ám mindez intenzív, öntözött kultúrában folyik, a kevés csapadék és a perzselő nyár miatt. A nagy hőösszeg miatt jól érzi magát a szója és több más hüvelyes növény is, a kertészeti kultúrák közt pedig jellemző a szőlő, az olívabogyó, illetve a citrusfélék sokasága, és bizony, lehet, hogy négy évtized múlva ezek lesznek a meghatározók a magyar mezőgazdaságban is.

Magyar Rádió nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó