Ijesztő öngyilkossági adatok
Szeptember 10-e az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Ezzel a nappal is szeretné az IASP a WHO közreműködésével ráirányítani az emberek figyelmét erre a világviszonylatban is gyakori, évi egymillió ember életét követelő halálozási okra.
2011. szeptember 11. 21:39

Ijesztő, hogy a földön 40 másodpercenként vet önkezével véget életének egy ember, és félelmetes az is, hogy a fiatalok körében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság.

Az 1983 és 1987 közötti időszakban hazánkban kétszer annyi ember vetett önkezével véget életének, mint napjaikban. Az akkor évi ötezer körüli szám húsz éven át csökkent, de 2007 körül megtorpant ez a csökkenés; manapság 2400 körül stagnál. Magyarország viszont még így is az első tíz között van a világon a legtöbb öngyilkosságot elkövető országok között. A KSH adatai alapján 2000-ben 3269 ember lett öngyilkos Magyarországon, míg 2010-ben 2492 ember dobta el az életét. Naponta hat ember vet önkezével véget életének hazánkban és ennek a számnak a többszörösére tehető az öngyilkossági kísérletek száma. Területi egyenetlenség figyelhető meg, mivel a nyugati megyékben harmad annyi ember lesz öngyilkos, mint a déli, dél-keleti régiókban.

Dr. Zonda Tamás pszichiáter a Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Társaság (IASP) magyarországi referense kérdésünkre elmondta, hogy a statisztikák alapján a „típusos" magyar öngyilkos az 50 év körüli, alacsonyan iskolázott, elvált, alkoholista férfi. A magasan képzettek között jóval ritkább az öngyilkosság. A szegénység önmagában azonban nem igazán rizikó-faktor, de igen markánsan az, ha egy magasabb szintről csúszik le valaki anyagilag.

A vallásosság térben-időben komoly védelmet jelent. A mélyen katolikus országokban ma is alacsonyabb az öngyilkossági hajlam, mint a nem vallásos országokban.

Mióta világ a világ, mindenkor nagyjából azonosak a körülmények, a tényezők, amelyek az öngyilkosság gondolatáig juttatják az embert. A mentálisan beteg és/vagy sérülékenyebb-érzékenyebb emberek stressztoleranciája, krízistűrő-megoldó képessége elégtelenebb, mint az erős, kiegyensúlyozott lelkületűeké - mondja Dr. Zonda Tamás, pszichiáter. De egy nagy veszteség, bánat, csalódás, testi vagy lelki trauma következtében bárki kerülhet krízisállapotba, öngyilkosság-közeli állapotba, bármilyen „erős lélek" is. A legszomorúbb, hogy az ilyen helyzetbe kerülők nem hajlandók szakemberhez fordulni. Egyedül viszont nem tudnak megbirkózni a már tűrhetetlennek látszó teherrel. Pedig lehetne segíteni, főleg pszichoterápiával, és - igen! - néha átmenetileg még enyhébb gyógyszerekkel is.

Dr. Zonda Tamás a Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Társaság (IASP) magyarországi referenseként, a megelőzés Világnapján, szeptember 10-én fontosnak tartotta kiemelni, hogy az önpusztítás gondolatával foglalkozó emberek számára van kiút. Csak saját erejükből már nem biztos, hogy meg tudják találni. „Túlélők" tízezrei tudnának erről igazán beszélni.

HVO
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó