Georgia lesz Grúziából
Grúzia kérésének eleget téve Magyarország a jövőben Georgia néven fogja hívni a volt szovjet tagköztársaságot. Balázs Géza nyelvészprofesszor elmondta: a Grúzia az orosz elnevezés, az ország ennek megváltoztatásával is a függetlenségét szeretné hangsúlyozni.
2011. július 24. 11:48

A Külügyminisztérium a magyar-grúz diplomáciai érintkezésben, a kétoldalú baráti kapcsolatok elmélyítése céljából már a Georgia elnevezést használja. Martonyi János tudatta, a Földrajzinév-bizottság tavaly áprilisban úgy foglalt állást: tudomásul veszi a Külügyminisztérium azon a gyakorlatát, hogy a kétoldalú diplomáciai érintkezésben a Georgia elnevezést is használják. "Az állásfoglalás közlését követően a Külügyminisztérium a georgiai féllel folytatott hivatalos levelezésben megkezdte a Georgia/georgiai elnevezés használatát" - írta a miniszter.

Puskás Tivadar (KDNP) és Kupper András (Fidesz) július közepén azt kérte a külügyminisztertől: tegyen lépéseket azért, hogy Grúzia helyett Magyarországon is a Georgia elnevezés váljon hivatalossá és széles körben használatossá. Martonyi János válaszában közölte: a georgiai fél már 2009. június 12-én kezdeményezte a Külügyminisztériumnál, hogy Magyarország - legalább a hivatalos kommunikáció szintjén - változtassa meg az orosz nyelvi közvetítéssel meghonosodott Grúzia elnevezést Georgiára. A magyar diplomácia vezetője rámutatott: Grúziát minden nemzetközi szervezetnél, így az ENSZ-nél is Georgia néven jegyezték be hivatalosan, ettől a gyakorlattól csak néhány állam, köztük Magyarország tér el.

A külügyi tárca az ügyben állásfoglalást kért a Földrajzinév-bizottságtól és a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől. A bizottság 2009-ben két alkalommal is úgy foglalt állást, hogy a magyar nyelvben már meghonosodott Grúzia elnevezés megváltoztatása nem indokolt, és az MTA Nyelvtudományi Intézete is hasonló álláspontra helyezkedett. A Külügyminisztérium a georgiai fél ismételt kérései nyomán viszont arról tájékoztatta a Földrajzinév-bizottságot: a tárca szempontjából nincs akadálya azon grúz kérés teljesítésének, hogy a Georgia/georgiai elnevezések használata a hivatalos érintkezésben megkezdődjön. A bizottság közölte, hogy tudomásul veszi a minisztérium gyakorlatát, de megjegyezte, a korábbi bizottsági döntéseket érvényesnek tekintik.

A grúz kormány június végén ismét felhívást intézett azokhoz az országokhoz, amelyek az ország elnevezésének oroszos alakját, a Grúziát használják: térjenek át a Georgia alak használatára. A grúz külügyminisztérium úgy tájékoztatott, hogy Dél-Korea hamarosan módosít az elnevezésen, míg például Japán, Lengyelország és a balti államok továbbra is a Grúzia alakot használják. A grúz kormány régóta szorgalmazza az országnév oroszos alakjának megváltoztatását. Tbiliszi azután kezdte el ismét hangosabban követelni a Grúzia alak elhagyását, hogy nem egészen három éve néhány napos háborút vívott Oroszországgal. A két szomszédos ország között azóta sem állt helyre a diplomáciai viszony.

Balázs Géza nyelvészprofesszor az InfoRádiónak azt mondta: Georgia hivatalos politikai fogalommá válik, így például az ország államfőjét georgiai államfőnek kell nevezni a híradásokban, míg az ország lakóira kettős névadás vonatkozhat. Hozzátette: Észtország is gondolkodik nevének megváltoztatásán.

InfoRádió nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó