Nagyobb villával kevesebbet eszünk
Egy friss tanulmány mutatott rá arra, hogy minél nagyobb evőeszközt használunk, annál kevesebb ételt eszünk, tehát annál sikeresebb lehet a fogyókúránk. A tudósok szerint a jelenségnek viszonylag egyszerű a magyarázata, a módszer azonban otthon nem, csakis étteremben működik.
2011. július 21. 09:14

A kísérleteket egy olasz étteremben végezték el, ahol a vendégek mindannyian nagy adagot kaptak az ételből, ezt azonban az egyik felüknek kis villával, a másik felüknek pedig jóval nagyobb villával kellett elfogyasztaniuk. A kutatók megfigyelték, hogy akik kis villával ettek, sokkal több ételt fogyasztottak el, mint a másik csoport - írja a Journal of Consumer Research.

A magyarázat a kutatók szerint az, hogy a jóllakottság érzése késve érkezik, ezt azonban az is befolyásolja, hogy mit látunk a tányérunkon. Akik kis villával ettek, lassan haladtak, vagyis úgy látták, hogy még szinte semmit sem ettek meg, ami miatt egyre több és több ételt akartak eltüntetni. Ezzel szemben akik nagy villával ettek, hamar látták, hogy fogy az ételük, emiatt korábban jóllakottnak érezték magukat.

A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy a módszer csakis étteremben működik, ahol meghatározott adagok vannak, és fizetünk az ételért - otthon azonban nehezebb átverni az agyat, és könnyebb - és olcsóbb is - extra adaghoz jutni.

OrientPress Hírügynökség
  • Tévedés lenne még lebecsülni Oroszországot
    Az első napok, hetek orosz katonai kudarcai a titkosszolgálat többéves elégtelen munkájának voltak a közvetlen következményei. Ezeket a hibákat csak tetézték az orosz hadsereg vezérkarának rossz döntései.
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
MTI Hírfelhasználó